Kecskerágó-pajzstetű ellen hogyan védekezzek?

Kecskerágó-pajzstetű ellen hogyan védekezzek?

Olvasói kérdés.

Kecskerágóm pajzstetves lett. Mivel a leírásokból úgy tűnik, hogy az ellenük való védekezés nehéz harc, úgy döntöttem, hogy először kézzel leszedek minden tetűt, amit tudok, utána lepermetezem. Itthon levő szereimből a Zolone, Chess, Dimilinre tippelek.

Mivel nehéz hozzáférni a szárakhoz a sűrűség miatt, egy-egy ágat meg is rövidítettem.

Kérdéseim:

1. A levágott ágak miatt kell-e várnom a permetezéssel, vagy nem számít? A száron és a leveleken levő fehér csíkokat is permetezzem-e?
2. A földre hullott levelek, tetvek fertőznek-e?
3. Mik azok a fehér csíkok? Milyen szerepük van a szaporodásban? Ezeket is leszedjem-e kézzel? Ha a földre hullik, visszamegy-e?
4. Ez a pajzstetű veszélyes-e a kertemben levő egyéb növényekre? Közvetlenül mellette boróka és japán lonc van, de vannak gyümölcsfáim, fenyő, cserszömörce, ribizli.

kecskerago pajzstetu vedekezes 02

Dr. Némethy Zsuzsanna válasza:

A kecskerágó-pajzstetű hím egyedei hosszúkásak, fehéres színűek, a nőstények szélesebbek és barnás színűek. A lehullott, fertőzött leveleket gyűjtse össze, a már nem élő növényi részeket a kártevők elhagyják. Ennek a pajzstetűnek elsődleges gazdanövényei a különböző kecskerágók, de megfertőzheti a kövérkéket, a fűszerbabért és a főnixpálmát is. Az Ön által felsorolt szomszédos növényeket nem fertőzik. Gyakori, hogy a kecskerágók vesszőit összefüggő pajzstetűréteg fedi, és a leveken is nagy számban élnek. Ilyen súlyos esetekben a bokrok legyengülnek, leveleiket elvesztik, a bokrok kiszáradhatnak.

kecskerago pajzstetu vedekezes 03

A kecskerágó-pajzstetű ellen a bokor fás részeit és leveleit is kezelni kell, rovarölő szeres permetezéssel, de előtte metssze vissza a bokrot, amennyire lehetséges. A levágott részeket semmisítse meg (égesse el). A megmaradt ágakat, vesszőket mosószappanos vagy káliszappanos lében áztatott kefével alaposan dörzsölje le, majd 1-2 nap múlva erős vízsugárral verje le. Érdemes ezt a sok türelmet igénylő munkát megismételni. Májusban a bokrokat bőséges permetlével permetezze le Mospilan szabad forgalmú, felszívódó hatású rovarölő szerrel, majd 6-7 nap múlva újra erős vízsugárral mossa le a bokrokat. Ennek a "zuhanynak" az elhalt pajzsok eltávolítása a célja, így válik láthatóvá a permetezés hatékonysága. A Mospilanos kezelést is célszerű 1-2 alkalommal megismételni 10 napos időközzel. A Mospilanhoz feltétlenül keverni kell tapadásfokozó adalékanyagot, különben a permetlé nem tapad meg a leveleken, hatás nélkül leperegnek a cseppek.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR