A baj csőstül jön: az amerikai lepkekabóca nem válogat

A baj csőstül jön: az amerikai lepkekabóca nem válogat

A kert szinte bármely növénye megfelel az ízlésének.

Sajnos nem ritka az olyan kert, ahol az amerikai lepkekabóca egyszerre több növényt is megtámad. Sokszor hiába a rendszeres permetezés, mindig újabb és újabb helyen bukkan fel. Előfordul a rózsákon, a mályván, a legényrózsán, de a málnát és a szőlőt sem kíméli. Úgy tűnik, gyakorlatilag bármilyen kerti növény alkalmas arra, hogy kielégítse velük szűnni nem akaró étvágyát.

Nagyobb kert és sokféle növény esetén szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik a megállításuk. Felmerül a kérdés, hogy ha ez így megy tovább, milyen sorsra jutnak végül a kert növényei? Kell-e vajon attól tartani, hogy az addig még egészséges paradicsom, paprika is áldozatul esik? Meg lehet-e ezt valahogy előzni?

amerikai lepkekaboca csostul 02
Fotó: Hegedüs Éva

Az amerikai lepkekabóca ellen a még telepekben élő fehéres lárva alakjában, kevésbé mozgó állapotban lehet eredményesen védekezni. A fehér viaszos váladék a növények felszínén meglehetősen feltűnő, ha ezek elérhető magasságban vannak, levágással és megsemmisítéssel el kell távolítani, össze kell gyűjteni.

Járható út, hogy ezeket a telepeket vadászó (csak a telepre irányított) permetezéssel semmisítjük meg, hogy ne tudjon tovább terjedni.

Kifejlett alakja ellen a védekezés már azért nehéz, mert a permetcsepp hatására azonnal elugrik, kikerüli a szert. A rovarölő szerek (Decis, Sherpa, Karate, Mospilan stb.) hatékonyságát a permetléhez adagolt tapadást segítő (nedvesítő) szer fokozza, feltétlenül ajánlott.

Ha nem próbáljuk meg a védekezést, a gyérítést, a felszaporodás megelőzését, kezelhetetlenné válik. A lárvái és a kifejlett alakja is szívogatja a növényeket, gyengíti azokat, és a fehér viaszos telepei a növények elfogyasztását lehetetlenítik el.

Eredményt a szomszédokkal összefogásban végzett védekezés hozhat csak, a kifejlett kabóca gyorsan repül, ugrik, nagy távolságok megtételére képes.

Bevezető kép: Katja Schulz

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR