Kajszi: így védd meg a gyümölcsfád a gombáktól

Kajszi: így védd meg a gyümölcsfád a gombáktól

A virágzáskor és levélhajtáskor fertőző betegségek annyira súlyosak a barackfa számára, hogy életet menthet a védekezés.

A monília és gnomónia elleni védelem kulcskérdés

A monília itt is a virágzáskor fertőz, ha az időjárás ekkor hűvös, csapadékos. A fertőzés hatására a virág elhal, extrém esetben a vessző is, ezért a védelem hajlamosító időjárásnál elengedhetetlen.

kajszi gombás betegségek

A gnomóniás levélfoltosság a kajszi legsúlyosabb betegsége. Egyes évjáratokban járványszerű fellépése a nyár derekára teljes lombvesztést okoz, melyet gyümölcshullás követ. A levélfelület drasztikus csökkenése kihat az ültetvény kondíciójára és a következő év termésére is. A fertőzés nyomán 4-5 mm átmérőjű, először halványsárgás, elmosódott szélű foltok jelentkeznek a leveleken. A fonákrészen az erezet megbarnul. A foltok ezután megnagyobbodnak, vörösesbarnára, majd szürkésre színeződnek, és szinte az egész levél felületére kiterjednek. A foltokat sárga udvar övezi. A gnomóniás levélfoltosság elleni védelem a kajszibarack növényvédelmének gerincét alkotja. Az előző évi beteg levelekben képződő aszkospórák a tavaszi fertőzés forrásai. A fertőzési időszak április közepétől június közepéig tart. Csapadékos időszakban a fertőzési veszély fokozott. A legsúlyosabb járványt az intenzív májusi esők indukálják. A védekezéseket ezért ennek megfelelően kell időzíteni.

A védekezés menete:

1. Rügypattanás előtt réztartalmú permetezőszerrel, Neoram 37,5 WG-vel (25 g/10 l víz) végezzünk lemosó kezelést. Bimbós állapotban folytassuk a kezelést a Chorus 50 WGvel, amely hűvös időben is kiváló védelmet nyújt.

2. A virágzás kezdeti idején monília ellen Topas 100 EC 5 ml/10 l víz dózisát javasoljuk.

3. Virágzáskor ismét használjuk a Topas 100 EC-t a fenti dózisban. (két kezelés között eltelt minimális időtartam: 7 nap)

4. A virágzás után monília és gnomónia ellen 10-14 naponta ismételjük a permetezéseket, a betakarításig szintén a Topas 100 EC-vel. Kisebb felületre készítsünk Topas 100 ECből 0,05 %-os permetlevet (5 ml/10 l víz). A Topas 100 EC készítményünket kajszibarackban legfeljebb 4 alkalommal használhatjuk, a fertőzés erősségétől függően 7-14 naponta.

5. Szüret után ne hagyjuk magára a fáinkat, a korai lombvesztés elkerülése miatt Topas 100 EC-vel végezzük.

Bővebben a szerekről:

kajszi technologia

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR