Sárgabarackfánk a nyáron teljesen elszáradt...

Sárgabarackfánk a nyáron teljesen elszáradt...

Van rá esély, hogy tavasszal magához tér?

Megesik, hogy sárgabarackfánk tavasszal virágzik, de már akkor sincs olyan sok virág rajta, mint előző évben. Aztán megjelennek a kis barackképződmények, de a levelek kókadtan lógnak, és júliusban, mikor hazaérünk a nyaralásból, egy teljesen leszáradt levelű fát találunk. Egy kis zöld hajtás még kihajt a fán, de őszre az is elszárad. Adódik a kérdés: van esély, hogy a fa a következő évben magához tér? Milyen ápolásra szorul ősszel, télen, tavasszal?

A kajszifa legyengülése sajnos nem biztató: a kajszifa gutaütés nevű betegségére illik a leírás. Ez a betegség visszafordíthatatlan, a fát kigyógyítani a betegségből nem lehet. A teljes kipusztulása biztos, de annak idejét nem lehet előre meghatározni. Gyakran a törzs alján a fák új hajtásokat hoznak, próbálják megújítani magukat, de ez csak a pusztulás időpontját tolja kissé hátrébb.

A fát érdemes kivágni, minél előbb elégetni. A helyére 4-5 évig barackot, szilvát, cseresznyét, meggyet, mandulát ne ültessünk; alma- vagy körtefa telepíthető a helyére.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR