Sárgabarackfánk a nyáron teljesen elszáradt...

Sárgabarackfánk a nyáron teljesen elszáradt...

Van rá esély, hogy tavasszal magához tér?

Megesik, hogy sárgabarackfánk tavasszal virágzik, de már akkor sincs olyan sok virág rajta, mint előző évben. Aztán megjelennek a kis barackképződmények, de a levelek kókadtan lógnak, és júliusban, mikor hazaérünk a nyaralásból, egy teljesen leszáradt levelű fát találunk. Egy kis zöld hajtás még kihajt a fán, de őszre az is elszárad. Adódik a kérdés: van esély, hogy a fa a következő évben magához tér? Milyen ápolásra szorul ősszel, télen, tavasszal?

A kajszifa legyengülése sajnos nem biztató: a kajszifa gutaütés nevű betegségére illik a leírás. Ez a betegség visszafordíthatatlan, a fát kigyógyítani a betegségből nem lehet. A teljes kipusztulása biztos, de annak idejét nem lehet előre meghatározni. Gyakran a törzs alján a fák új hajtásokat hoznak, próbálják megújítani magukat, de ez csak a pusztulás időpontját tolja kissé hátrébb.

A fát érdemes kivágni, minél előbb elégetni. A helyére 4-5 évig barackot, szilvát, cseresznyét, meggyet, mandulát ne ültessünk; alma- vagy körtefa telepíthető a helyére.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?