Metszés-óra (12/20): Kertészkés

Metszés-óra (12/20): Kertészkés

A kacor, a szemzőkés, az oltókés, HRC, acél keménység, rugalmasság.

A kertészek nagyon fontos eszközei a növények ivartalan szaporításához, a szemzéshez, oltáshoz és dugványozáshoz használt kertészkések. Ivaros szaporításnak nevezzük, ami magról, termésről történik, ivartalannak vagy vegetatívnak, amikor klónokat állítunk elő, azaz az anyanövénnyel genetikailag azonos utódokat. A szemzéskor egyetlen rügyet, az oltáskor többet, egy oltóvesszőn vagy hajtáson lévőket ültetünk át az alanyra, azaz többnyire egy másik növényre. Az ivartalan szaporításnak nem csak ez a néhány módja van, és ma már nem csak fás növényeket szaporítanak így, például a paradicsomot és a dinnyéket is oltják kórokozóknak ellenálló alanyokra.

 

A bemutatott kések a metszőollókban piacvezető svájci FELCO cég márkajelét viselik, de látszik rajtuk a közismert svájci bicskákat gyártó Victorinox emblémája is. Mindegyik bicskaszerűen összecsukható, ami indokolt a borotvaéles penge miatt. Az 56 HRC, azaz Rockwell keménységű rozsdamentes acél pengék az éltartóssághoz elég szilárdak, de még az oltás feszítő-csavaró mozdulatait is elviselik. Az ennél keményebb acél már csak gyémánttal lenne fenhető, és a keskeny éle gyakran csorbulna, kipattogna a feszegetéstől. A kések nagyon könnyűek, alu-ötvözet betétesek, a nyelük nedvesen is biztosan markolható matt műanyag.

Az oltókésnek viszonylag hosszú, egyenes élű pengéje van, a fokán lévő háncstűrőt nem kell, és nem is szabad élezni. A tűrő tompán jó, élesen megvágná a növényt, a kezünket, és kivágná a zsebünket. A normál szemzőkés egyenes éle rövidebb, utána ívesen görbül a hegyéig. A réztűrős szemzőkés előnye, hogy az mindkét irányból behajtva zsebre-vágható. Az oltókéssel lehet szemezni is, a szemzőkések oltásra kevéssé alkalmasak.

A pengéket mindegyik késen erős acélrugó tartja biztonságosan nyitott állapotban, legyünk óvatosak a nyitásnál és a zárásnál is. Azt a mozdulatot javaslom, ami a videóban is látható. Ezek a kések jobbkezesek, és csak a körömnyitós oldalon fenhetők.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR