Légies kerti épületek: így készül a nyitott terasz, garázs és az aranyos pavilon

Légies kerti épületek: így készül a nyitott terasz, garázs és az aranyos pavilon

Ki mire használja a ház körüli kertet? Valljuk be, hogy legtöbben arra, hogy saját, intim teret hozzunk létre a ház körül, azaz megnöveljük a lakóterünket, egyben távolságot tarthassunk másoktól. Ehhez azonban a kertet is be kell rendeznünk, épp úgy, mint a házunkat. A berendezés ugyanúgy a kényelmünket szolgálja, mint a ház bútorai, és természetesen a kerti berendezéseknek az ízlésünknek is meg kell felelniük.

A három legfontosabb kerti építmény

Milyen kényelmi funkciók hiányoznak egy üres kertből? Fontos például az időjárás viszontagságaitól védett terasz, hogy ne csak a 100 napsütéses napot tölthessük a kertben, hanem – ha kedvünk tartja – a maradék 265-öt is. Jól jön egy garázs, hogy tavasszal és ősszel száraz lábbal szállhassunk be az autónkba, télen ne jégkaparással és nyáron ne a klíma járatásával töltsük az első perceinket. És végül, ha vendégeket hívunk, akkor ki tudjunk ülni a kert legszebb részére, anélkül, hogy azon aggódnánk, le kell-e mondani a meghívást rossz idő esetén: ilyenkor jön jól egy aranyos kerti pavilon.

Ezek a kerti építmények mind könnyedén megvalósíthatók, egyedileg felépíthetők, de mégis talán a legelegánsabb megoldás, ha egymáshoz illeszkedő stílusú teraszt, garázst és pavilont választunk. Itt jön képbe a készen kapható, IKEA-bútorként összeszerelhető sorozat, amiről ez az írásunk szól. A gyártója a Palram, a hazai forgalmazó pedig írásunk szponzora, az e-kert.hu (aki egyébként nem szól bele abba, mi kerüljön a cikkünkbe).

Azonos gyártó, azonos stílus

Az Izraelből indult Palram vállalat két évtizede gyárt különböző típusú fém és műanyag termékeket a világ sok részén: például tetőket, üvegházakat, napellenzőket. De ami számunkra a legizgalmasabb: könnyű kerti építményeket is tervezett, amelyek meghódították a kerttulajdonosok szívét. A kerti berendezései tartós anyagból, légies stílusban készülnek, és a kivitelezők is kedvelik őket, mert könnyen kezelhetők. A gyártás során hatalmas tapasztalatot halmoztak fel, nem hiába vállalnak 10 év garanciát a termékeikre. A tartószerkezet többnyire alumíniumból, a tetőpanelek pedig a fényt jórészt átengedő polikarbonátból készülnek.

Terasz alumínium lábakkal, fényszűrő tetővel

Az a legjobb egy terasztban, ha olyan, mintha ott sem lenne, mintha a kertben ücsörögnénk a jó levegőn. De mégis ott vagyunk a házunk bejáratánál, esővédett helyen, ahol a déli napsütés sem égeti el az asztaltársaság jókedvét. Ez utóbbiról a polikarbonát tető gondoskodik, ami víztiszta, de UV-szűrő anyagból, 8 mm vastagságban készül. Ez különleges anyaghasználatot és szerkezetet igényel, ugyanis el kell bírnia a rajta megálló hó nyomását és az erős szélfúvást is. Az esővizet vízszintes ereszcsatorna vezeti el róla. A Palram készen kapható terasz csomagja minden szerelvényt tartalmaz.

legies kerti epuletek 02

Nézd meg a Palram teraszt >>

A teraszhoz akár fehér árnyékoló rolót is vehetünk, így nyáron a tető még mélyebb árnyékot ad, akár tűző napon is hűsölhetünk alatta. A terasztető több méretben is kapható, így a legtöbb házfalhoz tökéletesen illeszkedik.

legies kerti epuletek 03

Nyitott garázs alumínium vázzal, polikarbonát tetővel

Attól, hogy kertes házban élünk, még nem kell lemondanunk a kényelemről. A ház előtt parkoló autó pedig nem mindig kényelmes, hiszen télen befagy az ablaka, nyáron füllesztő meleg az utastere. De magát az autót is megviseli a természet, az időnkénti jégeső, a hulló falevél és az esővel érkező üledék. Egy könnyen telepíthető autóbeálló megvédi az autót az esőtől, jégtől, a nyári káros UV-sugárzástól, valamint a lehulló falevelektől is.

legies kerti epuletek 04

Nézd meg a Palram garázst >>

A Palram által készen kínált autóbeálló nem más, mint egy stílusos alumínium lábakon álló tető, oldalfalak nélkül. Ha nincs épített garázs a kertben, vagy autóbeálló a házban, akkor a nyitott garázs az egyik legjobb megoldás, amellyel pótolhatjuk az előnyöket. Nem foglal akkora helyet, mint a zárt parkoló, és egészen költséghatékony megoldás. Lapraszerelt állapotban megvásárolható, kész elemekből összeállítható, minden hozzávalóval együtt. A részletes leírás alapján a tulajdonos maga is összeszerelheti, de a forgalmazó e-kert.hu csapatával készre is szereltetheti, így akár pár nap alatt megvalósítható a nyitott garázs.

legies kerti epuletek 05

Pavilon a kertben

A kerti pavilon lehetőséget ad arra, hogy fedett helyen üldögéljünk, asztalt terítsünk, vendégeket fogadjunk a kertben. Akinek nincs kerti pavilonja, ismeri az érzést, amikor a vendégvárás előtt hosszan tanulmányozzuk az időjárást, hogy vajon jó idő lesz-e, lehet-e majd kint ülni, a kertben sütni és enni, vagy le kell fújni egy zivatar miatt az egészet. Hát ezt az érzést elkerülhetjük, ha van fedett helyünk.

A Palram által gyártott, készen kapható, lapra szerelt állapotban érkező pavilon valójában nem sokban különbözik egy nyitott autóbeállótól. Akinek olyan beosztású a kertje, hogy az autó beállója és a vendéglátás helye szinte megegyezik egymással, akkor minden további nélkül megteheti, hogy a kerti parti idejére kiáll a garázsból az utcára és egy pár órára átengedi a terepet a sütésnek-főzésnek, illetve a vendégeknek.

legies kerti epuletek 06

Nézd meg a kerti pavilont >>

A kert méretétől függően sokféle pavilon jöhet szóba, és szerencsére a készen kapható berendezések is sokféle méretben rendelhetők. Az anyaguk ugyanolyan igényes alumínium és műanyag, mint a terasz és a garázs esetén, így nagyon sokáig újszerű marad, sosem fog megrozsdásodni, nem szükséges évente festeni és más módon ápolni.

legies kerti epuletek 07

A tető a lényeg

A terasz, garázs és a pavilon legfontosabb közös eleme a tető és annak tartószerkezete. A Palram tetőt két ember egy munkanap alatt össze tudja szerelni. Az előregyártott elemekhez az összes szükséges szerelék, kötőelem a csomagolásban megtalálható. A tartópilléreket dübelezéssel kell a fogadó betonlemezhez vagy beton tönkalapokhoz rögzíteni. A tető alatti betonlemeznek síknak és simának kell lennie. Az e-kert.hu magyar nyelvű összeszerelési útmutatóval és az összes szükséges szerelékkel együtt szállítja házhoz a garázs, pavilon és terasz elemeit.

Videón tekinthető meg az építés lépésről lépésre:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR