Így bírjuk rá a kerti virágokat a kétszeri virágzásra

Így bírjuk rá a kerti virágokat a kétszeri virágzásra

Hogyan távolítsuk el az elvirágzott virágfejeket ahhoz, hogy ettől azonnal beinduljon a másodvirágzás?

A legtöbb egynyári és számos évelő növény továbbra is virágzik a vegetációs időszakban, ha az elvirágzott virágfejeket rendszeresen leszedjük. Egyszerűen arról van szó, hogy az elvirágzott, elhervadt, elszáradt, élettelen virágokat eltávolítjuk a növényről. Erre általában azért kerül sor, hogy a növény megőrizze a szépségét, vonzó megjelenését, valamint javítsunk az általános kondícióján.

Miért szedjük le az elvirágzott virágfejeket?

Az elvirágzott virágfejek leszedése fontos feladat, hogy lépést tudjunk tartani a kerttel a vegetációs időszak végéig. A legtöbb virágos növény elveszíti a vonzerejét, mihelyst a virágai hervadásnak indulnak, és ezzel lerontják a kert és az egyes növények alkotta összképet. Ahogy a virágok elkezdik hullajtani a szirmaikat és kezd kialakulni virágfejből a magokat rejtő termés, a növény az energiáját a magérlelésre összpontosítja a virághozás helyett. Az elvirágzott virágfejek rendszeres leszedésével azonban a növény ezt az energiát újabb virágok fejlesztésére fordíthatja, miközben a növény is egészségesebb látványt nyújt és folyamatosan virágzik. Az elhalt virágfejek lecsípése vagy lemetszése számos évelő esetében nagyban növeli a várható virághozamot.

A legtöbb hobbikertész számára az elvirágzott virágfejek leszedése unalmas, soha véget nem érő kerti foglalatosságnak tűnik, de mindenképpen megéri: a munkánk eredményeként szirmot bontó új virágok bőven kárpótolnak az erőfeszítéseinkért.

Virágmag

Íme néhány a leggyakrabban termesztett kerti növények közül, amelyek igyekezetünket másodvirágzással jutalmazzák meg:

- nagy szívvirág
- lángvirág
- szarkaláb
- csillagfürt
- zsálya
- veronika
- margaréta
- cickafark
- kasvirág

A második virágzás sok esetben tartósabb

Az elvirágzott virágfejek leszedése nagyon egyszerű eljárás. Amikor a növény elvirágzott, az elhalt virágfej alatt, rögtön az első teljes, egészséges levél fölött csípjük vagy vágjuk le a virágfejet a szárról. Ismételjük ezt meg az összes elvirágzott virágfejen.

Esetenként az elvirágzott virágfejek eltávolításának egyszerűbb módja, ha az egész növényt visszametsszük. Nyírjuk vissza pár centiméterrel a növényt, hogy ne maradjon egyetlen elvirágzott virágfej sem rajta. A visszametszés előtt mindig vizsgáljuk át a növényt, hogy nem rejtőzik-e bimbó az elvirágzott virágfejek között. Ha történetesen új virágbimbókat találunk, ezek fölött metsszük el a szárat.

A legegyszerűbb, ha rutinszerűen, korán és gyakran elvégezzük az elvirágzott virágfejek leszedését. Ha minden nap legalább egy rövid időt a kertben töltünk, a feladat elvégzése sokkal könnyebb lesz. Már késő tavasszal elkezdhetjük, amikor még csak kevés elvirágzott virág található az ágyásokban. Ismételjük meg a műveletet néhány naponta, így az elvégzendő munka mennyisége minden egyes alkalommal csökkenni fog. Ha azonban halogatjuk a munkát, és az idény végéig, mondjuk kora őszig várunk vele, nem meglepő módon a rettegett feladat joggal lesz tetemes mennyiségű és igencsak időigényes.

Szarkaláb

Semmi sem jelenthet nagyobb örömet egy kertésznek, mint egy dúsan virágzó, színpompás kert látványa. Ha tehát az elvirágzott virágfejeket a teljes idényben folyamatosan eltávolítjuk, a természet bőkezűen egy második virágzási hullámmal is megjutalmaz bennünket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR