Kertészeti művészet: "élő" zöld szobrok

Kertészeti művészet:

Metszőolló munkában.

Angolul topiary-nak mondják, magyarul leginkább műkertészetnek vagy kertészeti művészetnek fordítják az a műfajt, amikor cserjéket, fákat nyírnak szoborszerű alakzattá. A tevékenység a növényismeret mellett művészi hajlamot és megfelelő vágási technikát is feltételez.

elo zold szobrok 03

Már az ókorban is ismert volt a növények ilyenfajta alakítása. A reneszánsz és barokk a kertművészet pompáját hozta, szabályos kertekkel, kiterjedt labirintusokkal. A sövények itt főszerephez jutottak, részei voltak az alakzatoknak, mintázatoknak.

elo zold szobrok 02

Napjainkban ahány kert, annyiféle stílus. Az örökzöldekből nyírt állatok, figurák rendkívül népszerűek és nagyon mutatósak. Gyakran a szabályosabb geometriai formák is összetettek. Sokszor találkozunk életre kelt jelenetekkel, városrészletekkel, humoros megoldásokkal is. Ezek a zöld szobrok rendkívül látványosak, de fenntartásuk nem kevés munkát és kiváló szerszámokat igényel.

elo zold szobrok 04

elo zold szobrok 05

elo zold szobrok 06

elo zold szobrok 07

elo zold szobrok 08

elo zold szobrok 09

elo zold szobrok 10

elo zold szobrok 11

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?