Kertészeti művészet: "élő" zöld szobrok

Kertészeti művészet:

Metszőolló munkában.

Angolul topiary-nak mondják, magyarul leginkább műkertészetnek vagy kertészeti művészetnek fordítják az a műfajt, amikor cserjéket, fákat nyírnak szoborszerű alakzattá. A tevékenység a növényismeret mellett művészi hajlamot és megfelelő vágási technikát is feltételez.

elo zold szobrok 03

Már az ókorban is ismert volt a növények ilyenfajta alakítása. A reneszánsz és barokk a kertművészet pompáját hozta, szabályos kertekkel, kiterjedt labirintusokkal. A sövények itt főszerephez jutottak, részei voltak az alakzatoknak, mintázatoknak.

elo zold szobrok 02

Napjainkban ahány kert, annyiféle stílus. Az örökzöldekből nyírt állatok, figurák rendkívül népszerűek és nagyon mutatósak. Gyakran a szabályosabb geometriai formák is összetettek. Sokszor találkozunk életre kelt jelenetekkel, városrészletekkel, humoros megoldásokkal is. Ezek a zöld szobrok rendkívül látványosak, de fenntartásuk nem kevés munkát és kiváló szerszámokat igényel.

elo zold szobrok 04

elo zold szobrok 05

elo zold szobrok 06

elo zold szobrok 07

elo zold szobrok 08

elo zold szobrok 09

elo zold szobrok 10

elo zold szobrok 11

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR