Metszés-óra (13/20): Sebkezelés metszés után

Metszés-óra (13/20): Sebkezelés metszés után

Sebkezelés, kacorkések, sebzárók, vegyszerek.

A metszéssel alaposan megsebezzük a növényeinket. Tudjuk, hogy ez nekik nem fáj, de a sebekkel kaput nyitunk a kórokozóknak és a kártevőknek. A nyitott sebeken a vírusok, baktériumok, mikoplazmák, gombák és a farontó rovarok könnyedén behatolhatnak. Persze tudjuk, hogy mindez megtörténhet a virágokon, leveleken, jégverés ütötte sebeken keresztül is, de itt és most csökkenthetjük a metszés káros mellékhatásait. Számos lehetőségünk van. Először is használjunk nagyon jó minőségű metszőollót és fűrészt, mert ezek kevésbé roncsolnak, tisztább, simább sebeket hagynak maguk után. Másodszor fertőtleníthetjük a szerszámainkat két fa vagy két ágrész között. Harmadszor pedig azonnal kezelhetjük az általunk ejtett sebeket, amihez egy éles görbe kertészkés, azaz egy kacor kell, valamint egy a vágási felületre kenhető fasebkátrány. Az utóbbi a valóságban ma már nem kátrány, ez csak a hagyományos név, de ha sebkezelő kencét mondunk, akkor a gazdaboltos érteni fogja, hogy mit keresünk.

 

Néhány szó a Felco-Victorinox kacorkésről. Nagyon könnyű, szuper-acél borotvaéles pengével, nagyon jó fogású markolattal. A kést a vágáshoz meg kell markolnunk, és mindig lassan, erőteljesen, magunk felé húzzuk a vágási seb felszínén. Eltüntetjük vele a fűrészelés barázdáit, az esetleges kéregsérüléseket. A simára borotvált metszlapot ezután bekenjük a fasebkátránnyal. A kencét a korábbi, tavalyi rosszul gyógyuló sebeken is alkalmazhatjuk.

Csonthéjas gyümölcsök esetében számos megfigyelés szerint jobban járunk, ha csonkot hagyunk a levágott ág helyén, a csonk beszárad, és lassítja az esetleges fertőzéseket. Más gyümölcsfajoknál is dönthetünk úgy, hogy nem vágjuk le teljesen az eltávolítandó ágakat, vízhajtásokat, hanem ág-gyűrűre metszünk, amivel időben elnyújtjuk ugyan a teljes eltávolítás folyamatát, de talán kevesebb lesz a kellemetlen mellékhatás. A sebkezelés ezekben az esetekben is ajánlott.

Összefoglalóan, a gondos sebkezeléssel sokat tehetünk a növényeink hosszabb és egészségesebb életéért.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR