Sebkezelés, kacorkések, sebzárók, vegyszerek.
A metszéssel alaposan megsebezzük a növényeinket. Tudjuk, hogy ez nekik nem fáj, de a sebekkel kaput nyitunk a kórokozóknak és a kártevőknek. A nyitott sebeken a vírusok, baktériumok, mikoplazmák, gombák és a farontó rovarok könnyedén behatolhatnak. Persze tudjuk, hogy mindez megtörténhet a virágokon, leveleken, jégverés ütötte sebeken keresztül is, de itt és most csökkenthetjük a metszés káros mellékhatásait. Számos lehetőségünk van. Először is használjunk nagyon jó minőségű metszőollót és fűrészt, mert ezek kevésbé roncsolnak, tisztább, simább sebeket hagynak maguk után. Másodszor fertőtleníthetjük a szerszámainkat két fa vagy két ágrész között. Harmadszor pedig azonnal kezelhetjük az általunk ejtett sebeket, amihez egy éles görbe kertészkés, azaz egy kacor kell, valamint egy a vágási felületre kenhető fasebkátrány. Az utóbbi a valóságban ma már nem kátrány, ez csak a hagyományos név, de ha sebkezelő kencét mondunk, akkor a gazdaboltos érteni fogja, hogy mit keresünk.
Néhány szó a Felco-Victorinox kacorkésről. Nagyon könnyű, szuper-acél borotvaéles pengével, nagyon jó fogású markolattal. A kést a vágáshoz meg kell markolnunk, és mindig lassan, erőteljesen, magunk felé húzzuk a vágási seb felszínén. Eltüntetjük vele a fűrészelés barázdáit, az esetleges kéregsérüléseket. A simára borotvált metszlapot ezután bekenjük a fasebkátránnyal. A kencét a korábbi, tavalyi rosszul gyógyuló sebeken is alkalmazhatjuk.
Csonthéjas gyümölcsök esetében számos megfigyelés szerint jobban járunk, ha csonkot hagyunk a levágott ág helyén, a csonk beszárad, és lassítja az esetleges fertőzéseket. Más gyümölcsfajoknál is dönthetünk úgy, hogy nem vágjuk le teljesen az eltávolítandó ágakat, vízhajtásokat, hanem ág-gyűrűre metszünk, amivel időben elnyújtjuk ugyan a teljes eltávolítás folyamatát, de talán kevesebb lesz a kellemetlen mellékhatás. A sebkezelés ezekben az esetekben is ajánlott.
Összefoglalóan, a gondos sebkezeléssel sokat tehetünk a növényeink hosszabb és egészségesebb életéért.
A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.
A Metszés-óra részei:
- Metszés-óra (1/20): A metszőolló részei
- Metszés-óra (2/20): Tippek a metszőolló helyes fogásához
- Metszés-óra (3/20): Hogyan válasszunk megfelelő metszőollót?
- Metszés-óra (4/20): A tökéletes vágás
- Metszés-óra (5/20): A másik kezem
- Metszés-óra (6/20): A metszőollók típusai
- Metszés-óra (7/20): Balkezes metszőolló
- Metszés-óra (8/20): A forgónyelű metszőolló
- Metszés-óra (9/20): A metszőollók hibái
- Metszés-óra (10/20): Tok a metszőollóhoz
- Metszés-óra (11/20): A fűrész
- Metszés-óra (12/20): Kertészkés
- Metszés-óra (13/20): Sebkezelés metszés után
- Metszés-óra (14/20): Ágvágó ollók
- Metszés-óra (15/20): Mikor kell metszeni?
- Metszés-óra (16/20): A metszőolló élezése, fenése
- Metszés-óra (17/20): Akkus metszőollók
- Metszés-óra (18/20): A metszőolló szerelése
- Metszés-óra (19/20): Hogyan tanuljunk meg metszeni?
- Metszés-óra (20/20): Miért van ilyen sokféle metszőolló?
***
A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.
A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).