Kései nektárforrást biztosít a dekoratív hétfiúvirágcserje

Kései nektárforrást biztosít a dekoratív hétfiúvirágcserje

Októberben is virít.

Kelet-Kínában őshonos a hétfiúvirágcserje (Heptacodium miconioides), amelyet gyakran csak őszi jázminnak neveznek. Kis, krémfehér virágaival díszít, minden hajtás végén 7 ilyen virág ül.

hetfiuviragcserje kesoi nektarforras 02
peganum

Bár már júniusban is előfordulhat, hogy néhány virág szirmot bont, a fő virágzási időszak ősszel kezdődik. Augusztustól októberig nyílnak az ernyőalakba rendeződött, illatos virágok. Így a rovarok még későn, októberben is találnak táplálékot, ami külön értéket jelent a beporzóknak, méheknek, poszméheknek, lepkéknek.

hetfiuviragcserje kesoi nektarforras 03
cultivar413

A virágok elnyílása után a bíborra, lilára színeződött csészelevelek díszítenek, majd ovális, dekoratív, piros-lila csonthéjas termés fejlődik. A zöld levelek is lilás, barnás színt öltenek és télen is az ágakon maradnak. A bokor maga akár 4-6 méter magasra és 3 méter szélesre is nőhet.

A hétfiúvirágcserje nem támaszt különösebb igényeket a talajjal szemben, amennyiben az nem túl tömött vagy pangó vizes. Még a száraz, aszályos időszakokat is jól viseli. Trágyaként elegendő egy adag komposztot adni neki tavasszal. Általában nem szükséges visszavágni és kártevők, kórokozók sem tizedelik.

hetfiuviragcserje kesoi nektarforras 04
cultivar413

Gyorsan nő, sűrű, tömött bokrot vagy kis fát képez. Nem csak dekoratív, hanem egyszerűen, könnyen nevelhető is. Nagyon szívós, részleges árnyékban is megél, bár a teljes virágzást csak napos helyen élvezhetjük.

Bevezető kép: peganum

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR