Értékes virágok és termések: ezeket a növényeket ültessük, ha állatbarát kertre vágyunk

Értékes virágok és termések: ezeket a növényeket ültessük, ha állatbarát kertre vágyunk

Segítség egész évben.

Kis lépésekkel is sokat segíthetünk az élővilágnak, például azzal, hogy olyan fásszárú virágos és gyümölcstermő növényeket ültetünk, amelyek egész éven át táplálékot jelentenek: élelemmel, később pedig virágporral, nektárral látják el a madarakat, rovarokat, kisemlősöket. Megfelelő növényválasztással menedéket, búvó- és fészkelőhelyet is kínálhatunk az állatok számára.

Már kora tavasszal nektárt és pollent biztosít a méheknek a som virága. A japán som például már februárban szirmot bont, különösen értékes táplálékot kínálva a beporzóknak. Nyártól kezdve jelennek meg piros bogyói, amit a madarak és az emberek egyaránt jóízűen falatoznak. Pirosas-barnás őszi színei is vonzóak. Amennyiben honos fajra szavazunk, a húsos somot válasszuk.

viragok termesek allatbarat kert 02

Májusban bontja szirmait a legtöbb berkenyefaj. Az alapfajok mellett számos fajta elérhető a kertészetekben, olyanok is, amelyek nagy, savszegény gyümölcsöket hoznak, vagy intenzív őszi színekkel díszítenek.

viragok termesek allatbarat kert 03

A díszalma nem csak fehér virágairól és cseresznyéhez hasonlatos kis terméseiről ismert, de mint virágos sövény is telepíthető. Pici piros almáiból dzsem készíthető, de ha nem szüretelünk, akkor télen is táplálékot adnak a madaraknak.

viragok termesek allatbarat kert 04

Finom, ízletes terméseket hoz a fanyarka. A többágú fácska áprilisban gazdagon virágzik, a rigók és cinegék nagy örömére késő nyáron kékesfekete bogyókat fejleszt. Gyönyörűre színeződnek a levelei ősszel: sárgák, narancsok, majd pirosak lesznek.

viragok termesek allatbarat kert 06

viragok termesek allatbarat kert 05

Ha a kertünkben homokos a talaj, érdemes homoktövist ültetnünk, rengeteg nemesített fajta létezik. A narancs színű bogyók C-vitaminban gazdagok, egészen decemberig a növényen maradhatnak, így biztosítva táplálékot a seregélyeknek.

viragok termesek allatbarat kert 07

Azok a növények is értékesek, amelyek a szezon végén nyújtanak a méheknek táplálékot. Így például novemberig virágzik, a Kínából származó, illatos virágú hétfiúvirágcserje.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR