Ki ne dobd a póré zöldjét!

Ki ne dobd a póré zöldjét!

Minden része kiváló a póréhagymának: a nyersen és főzve egyaránt finom fehér szár mellett a zöld leveleket is hasznosíthatjuk. Megmondjuk, hogyan!

A póré annál értékesebb, minél hosszabb a fehér hagymarésze. Sok C- és B1-vitamint tartalmaz, emellett magas az ásványisó- és vastartalma. Jó hatással van az emésztő- és a kiválasztó-rendszerre, tejbe áztatva köhögéscsillapító, külsőleg fertőtlenítő.

Póréhagyma

Nyersen, párolva, levesbe

A pórét enyhe ízének köszönhetően egész Európában szívesen alkalmazzák a levestől kezdve a salátákon át a különböző szószok alapanyagáig. A póréhagyma fehér részét általában nyersen fogyasztjuk, kisebb mennyiségben salátákhoz vagy kiegészítőnek főételek mellé is tálalhatjuk, de híres a póréból készült hagymaleves is.

Póréhagymás pite
Póréhagymás-szalonnás pite Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

A zöld rész megszárítható

A zöldjét sem kell kidobni: ételekbe apríthatjuk vagy meg is száríthatjuk, majd télen, vöröshagyma helyett ételek ízesítéséhez használhatjuk. Válasszuk azokat a példányokat, melyek feji, fehér része jó hosszú, tömör és hibátlan küllemű. Ugyanakkor a hagyma zöldjének sem szabad fonnyadtnak lennie.

Kiválóan tárolható

Az egész hagymát hosszabb ideig tárolhatjuk hűvös, száraz helyen vagy akár a hűtőszekrény alsó rekeszeiben is. A saját termesztésűt a szabadban is hagyhatjuk, és csak annyit kell belőle felszedni, amennyit rövid időn belül a család el is fogyaszt.

A póréhagyma termesztéséről itt olvashatunk >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR