Pikáns páros.
Megannyi ízzel és színnel robbant be az ősz: ebben az évszakban igazán gazdag a zöldség- és gyümölcsválaszték. Tele a kert, feltöltésre kerül a kamra is. A megszokott finomságok mellett érdemes újdonságokkal is kísérletezni.
Próbáljuk ki például ezt az édes-pikáns chutney-t, ami sajtok és vadhúsok méltó kísérője lehet.
Hozzávalók
- 3 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 kakukkfű ágacska
- 1 rozmaring ágacska
- 80 ml vörösborecet
- 50 g cukor
- 500 g kékszőlő
- só, bors
Elkészítés
1. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk félbe, majd nagyobb darabokra. A fokhagymát pucoljuk meg és aprítsuk. Szedjük le a fűszerek levélkéit.
2. Tegyük a vörösborecetet a cukorral, hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel egy serpenyőbe. Forraljuk fel majd fedjük le, végül közepes tűzön pároljuk kb. 10 percig.
3. A szőlőszemeket vágjuk félbe és magozzuk ki. Adjuk a hagymás keverékhez, forraljuk össze és 15 percig lassú tűzön pároljuk.
4. Ízesítsük a chutney-t sóval és borssal, és még forrón töltsük a tiszta üvegbe. Zárjuk le az üveget és 10 percre állítsuk a feje tetejére. Ezt követően fordítsuk vissza és hagyjuk kihűlni.