Saját kertben terem a savanyúságnak eltett gyöngyhagyma alapanyaga

Saját kertben terem a savanyúságnak eltett gyöngyhagyma alapanyaga

Népszerű recept.

Sültek, pörköltek remek kiegészítője a savanyúságnak eltett apró hagyma, a gyöngyhagyma. Kiss Judit népszerű, bevált receptje következik:

"Gyöngyhagymát három éve készítek, mióta sikerült a kertemben először megtermelnem.

gyongyhagyma sajat kertben terem 02

A gyöngyhagymát magról kell vetni kora tavasszal. Február közepén vetettem el, de legkésőbb március elején el kell vetni, mert sok idő, mire kikel. Három hétbe is beletelhet, de hogy a kelés biztos legyen, egy napra a magot beáztattam langyos vízbe, de lehet kamillába is. A sorokat nem kell mélyre húzni. A gyöngyhagymát sűrűre kell vetni, így marad apró. Bár ezt az időjárás és a locsolás is befolyásolja: ha sok csapadék esik, túlnő, de így is megfelel az eltevésre.

gyongyhagyma sajat kertben terem 03

Június közepén, ha elérte a megfelelő nagyságot, ki lehet szedni a földből, nem kell megvárni, hogy a szár elszáradjon. A pucolása kicsit macerás, de ha vízbe rakjuk, miután a szárát levágtuk, kézzel kicsit megdörzsölve lejön a héja.

gyongyhagyma sajat kertben terem 04

gyongyhagyma sajat kertben terem 05

Így készül

Nekünk a szánk ízéhez ez az arány vált be: a felöntőlének 1 liter vízhez 1 dl 10%-os ecetet és 7 evőkanál cukrot teszek, valamint fél teáskanál sót és felforralom. Nagyobb adagnál a többszörösét csinálom. Mivel én befőzőautomatában teszem el és dunsztolom, tartósítószert nem használok. 90 fokon 30 percig dunsztolom, és amikor végzett a gép, kiszedem és az asztalon hagyom kihűlni az üvegeket. Akinek nincs gépe, az hidegen is el tudja rakni. Akkor meg kell várni, míg a lé kihűl és kell bele tenni nátrium-benzoátot és borként.

gyongyhagyma sajat kertben terem 06

Az elrakás menete a következő: tiszta, elmosott és csírátlanított üvegekbe (sütőbe 140 fokra 30 percre betenni az elmosott üvegeket) beleteszem a hagymákat úgy, hogy jó háromnegyedig legyen az üveg. Minden üvegbe szórok 10 szem egész borsot, és ízlés dolga, de lehet tenni 1 babérlevelet is. Rámerem a levet úgy, hogy ellepje a hagymákat, majd teszek az üvegekbe műanyag leszorítót, ami lent tartja a hagymákat a lében (Sparban lehet kapni). Steril vagy teljesen új kupakokkal lefedem az üvegeket és az automatában 90 fokon 30 percig dunsztolom. Aki hidegen teszi el, egyenest a polcra teheti, nem kell dunsztolni. Az első adagot én is így raktam el, akkor még nem volt gépem. Én kb. 4 és 7 dl-es üvegekben szoktam eltenni. Két évig biztos eláll hűvös, sötét helyen, de az automatával eltett szobahőmérsékleten is.

gyongyhagyma sajat kertben terem 07

Próbálják ki a receptet, szerintem megéri! Nálunk a család nagyon szereti. A gyöngyhagyma nagyon egészséges is, utánaolvastam."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR