Így kell elűzni a hagymaszagot: tippek a sírásmentes szeleteléshez

Így kell elűzni a hagymaszagot: tippek a sírásmentes szeleteléshez

Bár a hagyma finom, de egyes bosszantó tulajdonságai miatt sokszor inkább lemondunk róla. Van pedig néhány tippünk, amivel megszüntethető a könnyezés és a hagymaszag.

A hagyma nagyon egészséges és ínycsikladóan finom zöldség, kár lenne kihagyni a napi étkezésekből csupán azért, mert nehéz előkészíteni. A hagyma meghámozása sem egyszerű feladat, többségünk már ekkor elsírja magát. Ezért a jelenségért egy propántial-S-oxid nevű vegyület felelős, amely irritálja a nyálkahártyát, és könnyezést okoz.

Miért sírunk, ha hagymát vágunk?

A könnyezés akkor indul, amikor felvágjuk a hagymát vagy megsértjük a legkülső, húsos rétegét. Ennek igen egyszerű a magyarázata: a hagyma sejtjei rongálódnak a vágástól és felszabadul az előbb említett anyag. Valójában ennél is bonyolultabb folyamatról van szó, ugyanis a könnyezést kénsav okozza, amely a propántial-S-oxid levegővel való érintkezésekor képződik. Ez nem jelent veszélyt a szervezet számára, csupán kellemetlen csípő érzést okoz a szemben.

Azért sem sírok!

Ha tényleg utáljuk az érzést, akkor se mondjunk le a napi betevő hagymánkról! Vágjuk folyó víz alatt a hagymát, amely lemossa az irritációt okozó vegyületet, így sokkal kevésbé érezzük a hatását. A tanács persze nagyon bölcsen hangzik, de a megvalósítás már nem olyan egyszerű. Aki próbált már vízcsap alá benyúlva, folyó vízben éles késsel dolgozni, az ismeri a problémát: ez nem túl biztonságos! Ezért jobbat ajánlunk: a hagymát tartsuk a hűtőben és mielőtt felvágnánk, még pár percre dobjuk be a fagyasztóba is. A hideg hatására a kémiai folyamatok lelassulnak, így nem képződik annyi kénsav, amikor a propántial felszabadul. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne melegedjen fel kezünk alatt a hagyma.

Hagymalepény
Hagymalepény Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Hagymaszag vagy -illat?

Aki kedveli a hagymát, azt általában nem zavarja az illata. A legbiztosabb megoldás mégis az, ha mindenkivel etetünk egy kis hagymát, amikor mi is eszünk, így nem tűnik fel senkinek sem a hagymaszag. A hagyma illatát valószínűleg kéntartalmú vegyületek okozzák, amelyek főzés hatására kissé átalakulnak. Vagyis a főtt hagyma íze és szaga különbözik a friss hagymáétól, kevésbé tartós és alig csípős.

Hagymás-túrós pite
Hagymás-túrós lepény Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Petrezselyem, zeller, hagyma

A hagymaszagtól könnyen megszabadulhatunk, ha nyers petrezselyem vagy zeller levelet rágcsálunk. Ezekben a zöldséglevelekben különböző illóolajok találhatóak, amelyek lekötik a hagyma szagát okozó kémiai vegyületeket.

A hagyma finom és rendkívül egészséges zöldség, ezért ne hagyjuk magunkat lebeszélni róla! Azért is együnk hagymát hagymával, de mielőtt bemegyünk dolgozni, ne feledjünk zellerlevelet rágcsálni!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR