Kivi-alma dzsem, ha még nem kóstoltad volna

Kivi-alma dzsem, ha még nem kóstoltad volna

Érdekes párosítás, úgyhogy feltétlenül ki kellett próbálnunk, hogy milyen dzsem főzhető 4 közepes almából és 10 szem érett kivi gyümölcsből!

Úgy gondoltuk, hogy ezen a szép, napsütéses, október eleji hétvégén próbát teszünk egy újszerű, szokatlan gyümölcspárosítással. Választásunk a kivi-alma kettősére esett: dzsemet készítettünk belőlük, és nem bántuk meg! Nagyszerű kombinációt kaptunk végeredményként, pompásan kiegészítette egymást a két eltérő íz és zamat.

Az ötlet onnan jött, hogy Csaba nevű olvasónk megörvendeztetett bennünket saját kivitermésének fotójával (2 tő kivi 260 feletti termésdarabot produkált):

Kivi

Aki kedvet kapott a termesztéshez, annak javasoljuk elolvasásra a kivitermesztésről szóló cikkünket. Amíg nem fordul termőre, addig be kell érnünk a boltban vásárolt gyümölccsel (a receptben a mennyiségeket is ehhez igazítottuk).

kivi alma dzsem 01

Következzen a kivi-alma dzsem receptje!

Előkészítés ideje: 10 perc
Elkészítés ideje: kb. 1 óra
Kész mennyiség: kb. 90 dkg

Hozzávalók

- 10 db közepes kivi
- 4 db közepes alma
- 45 dkg kristálycukor
- 50 ml frissen facsart citromlé
- 1 kezeletlen citrom lereszelt héja

Elkészítés

A kiviket hámozzuk meg, kockázzuk fel. Az almákat szintén hámozzuk meg, magházukat vágjuk ki, kockázzuk fel. (Megjegyzés: Az almára azért van szükség, mert a kivi pektintartalma igen alacsony. Ha 100%-os kividzsemet szeretnénk készíteni, akkor az almamennyiséget cseréljük kivire, majd adagoljunk por állagú pektint hozzá az itt leírtak szerint.)

Az összes hozzávalót keverjük össze egy megfelelően nagy edényben. Tegyük fel főni. Lassú tűzön főzzük 45 percig, de 1 óránál tovább semmiképp. Időnként keverjük meg. Ha már kezd besűrűsödni, gyakrabban keverjük meg.

Miután elérte a kívánt állagot, vegyük le a tűzről és merjük ki a dzsemet tisztára mosott üvegekbe. Ha ajándékba is szánunk belőle, válasszunk mutatós, dekoratív üvegeket. Ha nem szeretnénk, hogy félre menjen, használjunk praktikus betöltő tölcsért. A megtöltött üvegeket jó szorosan zárjuk le és 10 perce állítsuk fejre. Ugye milyen különleges?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR