Különlegességek a kertedbe

Különlegességek a kertedbe

A modern ingatlanokat sokszor éri az a vád, hogy egy kaptafára tervezik őket – hiányzik belőlük az ötlet, a kreativitás, az egyediség. Nincs ez másképp a kertekkel sem, ahol sokszor találkozunk ugyanazokkal a növényekkel, gondoljunk csak például a smaragdtujákra, a buxusokra vagy a gyepre.

Szerencsére – az egyhangú ingatlanokkal szemben – a sablonkerteket jóval könnyebb feldobni, csupán néhány különlegességre van szükség.

De ha ennyire egyszerű, akkor miért ragaszkodik mégis mindenki a sablonos megoldásokhoz? Legtöbbször azért, mert ez lényegesen kevesebb munkába, tervezésbe és erőfeszítésbe kerül. Amennyiben hajlandóak vagyunk beletenni az extra energiát, a kertünk ki fog tűnni a többi közül, és sablon helyett egy igazi élménykertté fog válni!

A különleges kertek növényei

A fantáziadús kertek leginkább attól lesznek egyediek, hogy ritka növényeket telepítünk a legfontosabb helyekre, a fókuszpontokra. Sokan nem is gondolnák, de az ilyen izgalmas növényekkel nem csak saját magunknak, de a közvetlen környezetünknek is örömet okozhatunk.

Íme három példa, amely minden kertet képes feldobni.

1. Pálmafa

A pálmafa a trópusi, szubtrópusi területekről származik, ezért egzotikus megjelenésével egyedülálló atmoszférát teremt a magyar otthonokban. Az örökzöldek közé tartoznak, és vannak olyan fajtáik, amelyek a mérsékelt éghajlaton is megélnek.

A pálmafák magas törzsük és jellegzetes leveleik révén eleganciát és trópusi hangulatot kölcsönöznek a kertnek. Ha pálmafára esik a választás, akkor ne feledkezz meg róla, hogy még a fagyálló fajtáik is védelmet igényelnek a hidegebb hónapokban.

2. Pampafű

A pampafű egy Dél-Amerikából származó fűféle, amely nagy népszerűségnek örvend a kertekben dekoratív megjelenése miatt. Jellegzetes, tollas virágzatai a nyár végétől késő őszig teremnek, és a szélben finoman lengenek, ami élettel tölti meg a kertet. A pampafű a magassága miatt kiválóan alkalmas arra, hogy struktúrát adjon a kertnek, és magasabb részekkel tagolja azt.

3. Magyal

A magyal egy igen ellenálló, örökzöld cserje vagy kis fa – széles körben használt dísznövény. Ellenálló jellege és kevésbé igényes természete miatt sok kertben megtalálható, mégis különlegesnek nevezhető, hiszen télen is képes színnel megtölteni a külvilágot.

kulonlegessegek a kertedbe 02

A magyal sötétzöld levelei mellett néhány hónapig piros vagy narancssárga bogyók virítanak, amelyek különleges vizuális élményt nyújtanak, de a kisgyermekes vagy kutyás kerttulajdonosoknak vigyázniuk kell, mert ezek a bogyók az emberre és néhány állatra nézve enyhén mérgezőek.

Irány a Budai Kertcentrum!

A fentebb felsorolt három különleges növény – gondos választással és jó ízlésű elhelyezéssel – kertünk egyedi és látványos elemeivé válhat, megteremtve egy olyan harmóniát és stílust, amely egyszerre nyújt szépséget, élvezetet és kikapcsolódást a kert tulajdonosának és minden látogatónak egyaránt.

Már csak egy helyre van szükség, ahonnan beszerezhetjük őket – szerencsére van egy kertészet Budapest határában, amely rendkívül széles kínálattal rendelkezik, így aki pálmát, pampafüvet vagy magyalt szeretne ültetni a kertjébe, annak mindenképpen célszerű meglátogatni. Ez a kertészet nem más, mint a Budai Kertcentrum, ahol nemcsak széles választékkal találod szembe magad, hanem a profi szakemberek még a kerttervezésben is segítségedre lesznek.

Képek forrása: freepik.com

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR