Miként tudom a puszpángomat szaporítani – íme egy olcsó, egyszerű módszer!

Miként tudom a puszpángomat szaporítani – íme egy olcsó, egyszerű módszer!

Nyáron kell nekilátnunk.

Az örökzöld puszpáng (más néven buxus) az utóbbi időben leginkább a leveleit tarrá rágó selyemfényű puszpángmoly miatt szerepelt a hírekben. Ez a növény, amelyet hazánkban is sokan ültetnek sövényként, térelválasztóként lassan növekszik, ezért meglehetősen drága kertészetben nevelt példányokat venni. Ha elegendő türelmünk van, sok pénzt takaríthatunk meg a saját szaporítással. Amennyiben a puszpáng mellett döntünk, készüljünk fel a selyemfényű puszpángmoly elleni védekezésre is, hogy később is örömünk legyen a növényben!

Mikor lássunk neki?

Az örökzöld puszpáng dugványokkal terjedő szaporításának ideális időpontja a nyár közepétől későnyárig terjed (kb. júniustól augusztusig). Ekkorra az új hajtások már kellően fásodtak, ezért kevésbé érzékenyek a gombás betegségekre. A különböző kórokozók ugyanis a fólia, takarás alatt a nagy nedvesség, magas páratartalom miatt optimális életfeltételeket találnak maguknak.

A növények gyökeresedése türelmet igényel: ha a nyári hónapokban dugványozunk, akkor általában egészen a következő tavaszig eltart, amíg a dugványok gyökeret fejlesztenek, és új hajtásokat hoznak.

puszpang szaporitasa 02

Lépésről lépésre: először dugványt szedünk

Először vágjunk le az anyanövényről néhány erős ágat, több jól fejlett, legalább kétéves, elágazó hajtással. Az oldalsó hajtásokat egyszerűen szakítsuk le a fő ágról, a kapott dugvány megbízhatóan gyökerezik.

Az ág alját egy éles késsel vagy metszőollóval vágjuk le, hogy később jobban ragadjon. A leveles hajtáscsúcsokat nagyjából harmadukkal rövidítsük meg. Így tudnak majd a fiatal puszpángok már a kezdetektől sűrű koronát építeni, és nem száradnak ki könnyen.

Vágjuk le a leveleket a dugvány alsó harmadában, hogy könnyebben tudjuk majd a közegbe helyezni. Amennyiben lehetséges, igyekezzünk elkerülni, hogy a levelek földdel érintkezzenek, mert ez növeli a gombás betegségek veszélyét.

Végül földbe állítjuk és takarjuk

Az előkészített dugványokat először helyezzük egy pohár vízbe, az alsó végüket merítsük be, mielőtt a porba állítjuk őket. A gyökereztetés elősegítésére ajánlatos ásványi anyagokat tartalmazó gyökereztető port használnunk (nem hormonkészítményre gondolunk).

Ezután helyezzük be az előkészített közegbe a dugványokat, majd alaposan öntözzük be, hogy a hajtások jól beleálljanak a földbe. Annak érekében, hogy a fiatal puszpángok biztosan gyökerezzenek, teljes hosszuk alsó harmadának a földben kell állnia.

Fontos tudni, hogy milyen közegbe is történjen ez az elhelyezés. A talajt először alaposan meg kell lazítani és szükség esetén ajánlatos virágfölddel vagy érett komposzttal keverni. Egyenletesen nedvesnek kell lennie, de ne álljon pangó vízben, mert akkor a dugványok rothadásnak indulnak. Közegként a legjobb tápanyagban szegény talajt használni. Tőzegedénykéket is használhatunk, amelyekkel később ki is ültethető a növény, így munkát spórolunk meg. Alaposan öntözzük be a növényeket! Végül fedjük le a tálat egy átlátszó fóliával, tegyük az üvegházba vagy egy részben árnyékos helyre a kertbe. Szellőztessünk gyakran és ügyeljünk arra, hogy a közeg soha ne száradjon ki!

Téli takarást, védelmet csak akkor igényelnek, ha napon állnak, vagy szélnek kitett helyen telelnek. Ebben az esetben a hideg időszakban fedjük őket tűlevelekkel. Tavasszal megjelennek az első új hajtások, és elültethetjük a kis növénykét a kertben.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR