Lakásban is alkalmazható módszer: miként működik a féregkomposztálás?

Lakásban is alkalmazható módszer: miként működik a féregkomposztálás?

Kis helyen is nekiláthatunk.

Amennyiben nincs kertünk, ahova felállíthatjuk a nagyméretű komposztálót, kereshetünk egyszerűbb megoldást, amely a lakásban is használható. A féregkomposztálás pontosan ilyen!

A féregkomposztálás során a növényi részek apró állatkák segítségével alakulnak át komposzttá, egy sekélyebb tartóban, fénytől védve, mivel ezek a férgek sötétben élnek. Néhány hét alatt értékes, hasznosítható komposztot kapunk, melléktermékként pedig egy sötét színű folyadékot, ami komposzttea helyett használható.

feregkomposzt keszitese 05
rjp

Milyen férgeket foghatunk munkára?

Az eljárás során leggyakrabban használt féreg a trágyagiliszta (Eisenia foetida), amit főként horgászboltokban lehet beszerezni. Ritkábban alkalmazzák az európai éjjeliférget (Eisenia hortensis), melegebb éghajlaton pedig a kékférgeket (Perionyx excavatus). Tulajdonképpen bármelyik féreg használható, amelyik a talaj felszínéhez közel él.

A kertben található földigiliszták is komposztot készítenek, ebben az esetben viszont mégsem tudjuk használni őket. A földigiliszták ugyanis mélyen a talajba ássák magukat, a járataikban készült tápanyaghoz tudnak a növényi gyökerek hozzáférni. Azonban pontosan ez az, ami miatt a féregkomposztálóban nem használhatóak. Számukra a vastag, mély földréteg a megfelelő, és nem ez a fajta komposztáló, ahol egyáltalán nem találunk termőföldet.

feregkomposzt keszitese 03
Timothy Musson

Tartály, bélés, hulladék

A komposztáláshoz szükséges tartályt beszerezhetjük az interneten vagy a gazdaboltban, kertészeti árudában. Aki nem retten vissza a feladattól, saját maga is készíthet komposztálót – szinte bármilyen anyag használható hozzá. A fém viszont rozsdásodhat, a faanyag rohadhat, sőt vannak olyan fák (pl. cédrus), amiből a férgekre nézve káros gyanta szabadul fel. Emiatt leginkább a műanyag komposztáló használata javasolt. A méretét a keletkezett hulladék mennyiségéhez érdemes szabni.
Nagyjából 1 m2-nyi felület szükséges fél kg-nyi hulladék feldolgozásához. Egy kis (1-2 fős) háztartás átlagosan 2 kg hasznosítható hulladékot termel hetente, így kalkuláljunk. Fontos, hogy legyenek a tartályon szellőző lukak, ellenkező esetben befulladnak a férgek. Alul pedig elvezető lyukakat hagyjunk - itt fog kifolyni a komposztteaként használható lé.

A komposztálóban gondoskodnunk kell egy alaprétegről, azaz egy bélelő anyagról – ezt a természetben a levelek, az avar jelenti. A legtöbben újságpapírt vagy aprított kartont használnak – de bármi mást is tehetünk bele, amit nedvesen tudunk tartani. Adhatunk tőzeget is a keverékhez, mert segít a víz megtartásában. A nedvesség alapvető fontosságú, a férgek csak így tudnak életben maradni, hiszen testük 75-90 %-a víz. Amikor a bélésanyagot nedvesítettük, dobjunk még 1-2 marék földet is a tartályba, és keverjük össze az egészet.

A férgeket szerencsére nem darabra, hanem súlyra értékesítik. Úgy okoskodjunk, hogy kb. negyed kg féreg szükséges heti 1,5 kg hulladék feldolgozásához. A beszerzést követően dobjuk be a férgeket a bélésanyagra, egyenletesen elosztva. Ezek az állatok kerülik a fényt, hamar el fognak tűnni az anyag belseje felé, és akkor bedobhatjuk az első adag hulladékot.

feregkomposzt keszitese 02
Jeff Schuler

Milyen hulladék kerülhet a féregkomposztálóba?

Az így elkészített komposztálóba alapvetően bármilyen biológiailag lebomló hulladék bekerülhet. A legtöbb ember kerüli a húst, a csontot és a zsiradékot, mivel a férgek nehezebben emésztik meg, és eközben kellemetlen szagok is keletkezhetnek. A konyhai hulladékok: nyesedékek, héjak, magok viszont remekül használhatóak. Sőt, a tojáshéj, a kenyér is! Még a kávézaccot is beöntheted!

Egyszerűen csak készítsünk egy lukat a bélésanyagban és öntsük oda a hulladékot, majd fedjük be bélésanyaggal és tegyük fel a tartály tetejét is. A férgek azonnal nekilátnak a munkának, nekünk nincs tennivalónk. A legjobban akkor tudnak dolgozni, ha békén hagyjuk őket.

4-6 hét alatt kapunk érett komposztot. Az alsó réteg ilyenkor barna, a férgek pedig már nem dolgoznak olyan gyorsan, ideje összegyűjteni a komposztot!
A komposzt kinyerése: a körülményesebb módszer

Terítsünk le egy nagy fóliát a padlóra és kapcsoljuk fel a lámpákat. Öntsük ki a tartály tartalmát kupacokba. A kupacok tele lesznek férgekkel, amelyek utálják a fényt, ezért gyorsan behúzódnak a halmok belsejébe. Amikor már nem látsz férget a felszínen, óvatosan szedd le a kupac felső rétegét és tedd egy zacskóba. Ilyenkor újra előtűnnek a férgek, majd megint befúrják magukat, így bonthatod le a rétegeket. A végén már csak a férgek maradnak a kupac alján. Gyűjtsd össze őket, mérd meg őket, hogy lásd, kell-e pótolnod az állományt. Ezt követően tegyél új bélelő anyagot a tartályba, új hulladékot és helyezd vissza az állatkákat is.

feregkomposzt keszitese 04
Timothy Musson

Az egyszerű módszer

Az is megoldás, ha az egész komposztot áttoljuk a tartály egyik felébe. A másik oldalra tegyünk friss, új bélelő anyagot, hulladékot, és fedjük be a tartályt. Nagyjából egy hónapon belül a férgek mind átvándorolnak a friss anyagra, így a régit egyszerűen kivehetjük a vödörből.

A féregkomposztálás jó alternatívát nyújt a lakások számára is a kerti, nagyobb területet igénylő „hagyományos” komposztálás helyett. Egy kisebb tartály, újságpapír, megfelelő férgek és némi türelem segítségével bátran belefoghatunk!

Címfotó: Oregon State University

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR