Metszés-óra (1/20): A metszőolló részei

Metszés-óra (1/20): A metszőolló részei

Videósorozatunk célja, hogy megismertessük a metszés eszközeit, szerszámait, működésüket, használatukat és ápolásukat. Ha ez sikerül, akkor a növényeink is jobban járnak, mi sem sérülünk, és a munka is könnyebb lesz.

A metszőolló részei

A metszőollók legfontosabb részei a pengék, a nyelek, a rugó, a zárszerkezet és a tompító ütköző. Mindegyikre nagyon sokféle megoldás van, de induljunk ki a profi kézben leggyakoribb, funkcionális típusokból.

A klasszikus metszőollónak két különböző pengéje van, a vágó és a támasztó penge. A vágópenge nagyobb felületű, éles, viszonylag keskeny, a külső oldalán többnyire domború. A támasztópenge kisebb felületű, tompa, vaskos. Vágás közben a két penge a belső, teljesen sík felületén csúszik el egymáson. A súrlódás csökkentése és a nyári zöldmetszés nedveinek elvezetése céljából a támasztópengébe lécsatornát marnak, mélyítenek. A pengék alakja íves, a vágópenge görbülete adagolja az erőt, a támasztópenge íve nem engedi kicsúszni a vágandó ágat.

 

A nyelek ideális esetben ergonomikusan illeszkednek az ember ujjaihoz és tenyeréhez, a fémnyelek hidegségét kellemesebb tapintású műanyag burkolattal szigetelik.

A rugó azon kívül, hogy nyitja az ollót, megtartja a metszőollót a kezemben, akkor is, ha függőlegesen használom. Ha gyenge a rugó és nagyon száraz a tenyerem, akkor bizony könnyen kicsúszik az olló a kezemből. A rugó szerencsére cseredarab, lehet kapni erősebbet, és az elfáradtat is érdemes újra cserélni.

A zár feladata, hogy a néha percenként használaton kívül helyezett olló -- például a gyakori fűrészelés közben -- biztonságosan csukva maradjon, véletlenül se sértse meg a kezünket, ne vágja ki a tokját. Nagyon kedvező, ha a nyitáshoz-záráshoz nem kell a másik kéz, azaz egykezes az olló.

A videón is látható ollón két rugalmas műanyag puffer ütközik a vágás befejezésekor, ezért a metszés hangtalan, csattogás-mentes. A fő előnye, hogy a napi akár tízezer ütközés nem rázza meg a csuklónkat.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR