Lélegző fabetonból készül itthon a magaságy

Lélegző fabetonból készül itthon a magaságy

A Leier által kifejlesztett préselt fabeton kifejezetten magaságyás és komposztáló építésére való, együtt lélegzik a talajjal és a keletkező hőt átadja a növényeknek.

A 90-es évek komoly áttörést jelentettek a kertészetet kedvelők számára, hiszen a magaságyás-technológia ekkor indult hódító útjára hazánkban.

A Nyugat-Európában és Amerikában már régóta közkedvelt, hatékony, és nem utolsósorban egyszerű növénytermesztési módszer az elmúlt pár évben bizonyította csak igazán a hozzáfűzött reményeket, és tárta fel a módszer nyújtotta páratlan lehetőségeket.

A magaságyásban való növénytermesztés számos előnyt hordoz magában, és a praktikum iránti igényt is maximálisan kielégíti. Megvalósítása kis helyen is megoldható, így olyan területek is termőképessé válhatnak általa, amelyek egyéb módon nem biztosítanának lehetőséget a veteményezésre. A különböző típusú növények – palánták, zöldségfélék, fűszer-, illetve dísznövények – kitűnően megférnek akár vegyesen is az általunk összeállított minőségi termőföldben, sőt gyorsabb növekedést mutatnak, ha egymást védve és támogatva fejlődhetnek.

A biokertészet hívei is optimális megoldásra lelhetnek a magaságyás technológiában, hiszen a szakszerűen rétegzett és összeállított termőföld, valamint a növények egymásra gyakorolt pozitív élettani hatása szinte teljesen feleslegessé teszik a vegyszeres növényvédelmet. A magaságyás talajrétegzése minden szükséges tápanyagot biztosít a növények számára, az adott telek talajának minősége pedig nem befolyásolhatja az eredményes termesztést.

A magaságyás növénytermesztési eljárása a kertészkedést igazán élvezhető szabadidős tevékenységgé teszi, megkímélve az ízületeket a folyamatos guggolás és görnyedés okozta terheléstől. A tároló rekeszt egy asztal magasságban lévő keretként képzelhetjük el, amelyben a palántákat még a mozgásukban korlátozottak is kényelmesen gondozhatják. Jóleső sikerélményként pedig bárki élvezheti a saját maga által megtermelt növények páratlan ízét.

A magaságyás létrehozása a rétegek pontos összetételén túl nem igényel komolyabb szakértelmet. A megfelelő tároló eszközzel pedig már bele is vághatunk a háztáji növénytermesztésbe.

Leier magaságyás

A magaságyás rétegei:

1. Az első, letaposottan 20 cm vastag réteget lassabban korhadó, vastagabb faágak alkotják, érdemes ezeket apróra összevágni, könnyebb letaposni.

2. A következő réteg szintén 20 centis és gyorsabban korhadó kerti hulladékokból áll. Venyigék, gazok, nádak, széna, és minden, ami még ősszel, vagy tavasszal kigyomlálásra került. Ez a két réteg lassú rothadása hőt ad át a felsőbb rétegeknek.

3. A harmadik, 30 centis réteghez vagy gyeptéglákat ásunk ki és fordítunk fejjel lefelé, vagy fűnyírás utáni nyíradékot öntünk bele, a tetejére pedig pár ásónyi kerti földet szórunk, illetve ha van, fenyőkérget.

4. A negyedik, már termőréteg szintén 20 centi vastag és érett komposzt szükséges hozzá. Akár házi, akár vásárolt komposztról beszélünk, bármi megfelel. Keverjünk bele egy kis szalmás szarvasmarhatrágyát.

5. A legfelső réteg szintén 20 centiméter vastag, kerti termőtalajból áll. Elkeverhetjük palántafölddel és egy kis fahamuval, biohumusszal a lényeg hogy morzsolódós és gazdag legyen.

Leier Durisol magaságyás

A megfelelő tároló rekesz:

A Leier Durisol termékcsaládjába tartozó préselt fabeton elemeket kifejezetten magaságyás építésére fejlesztették ki. A gondos tervezésnek hála az ilyen elemekből készült rekeszek képesek együtt lélegezni a bennük lévő talajjal, hőszigeteltek, hogy a megtermelt hő ne tudjon elszökni, és az automatikus vízelvezetés is megoldott. 100%-ban újrahasznosított anyagokból készül, vagyis a növénytermesztésünk legapróbb részlete is teljes összhangban van a természettel

Leier webshop

Az elemeket nyugodtan kint hagyhatjuk télen is, hiszen fagyállóak, de a mozgatásuk is roppant egyszerű, hiszen nagyon könnyű anyagból készültek. Esetleges balesetektől sem kell tartanunk, hiszen a Leier Durisol termékei tűzállóak. További előnye az elemeknek, hogy szabadon variálhatóak és összeépíthetőek, vagyis nem kell ragaszkodnunk a megszokott téglalap alakzathoz, hanem bármilyen más formában is termeszthetjük a növényeket.

A terméket keresse webáruházunkban, a www.kertshop.leier.hu oldalon, és rendelje meg otthonába.

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?