Lepkeorchidea: figyelj a földjére, ha kedves az élete

Lepkeorchidea: figyelj a földjére, ha kedves az élete

A különlegességnek számító lepkeorchidea neveléséhez szükségünk lesz néhány tippre és trükkre, ugyanis az eredeti élőhelyén fán lakó gyönyörűség elég szeszélyes tud lenni.

A lepkeorchidea tartása egykor elit és költséges hobbinak számított azok körében, akik elszánták magukat erre a körülményes foglalatosságra. Manapság azonban a termesztésükben bekövetkezett forradalmi változásoknak köszönhetően - gondolunk itt elsősorban a szövettenyészetek létrehozására és klónozására -, a hobbikertészek legszélesebb tábora számára is elérhetővé és megfizethetővé vált, hogy megtapasztalják, hogyan kell ezzel a kényes, igényes növénnyel bánni. Kápráztassuk hát el környezetünket ezeknek a mutatós, hosszan tartó virágoknak a sikeres tartásával.

Lepkeorchidea

Mi is az a lepkeorchidea?

A lepkeorchideák természetes élőhelyükön, trópusi körülmények között a faágakon kapaszkodnak meg és azokon növekednek. A széles levelű növény hosszasan virágzik, a virágok szirmai simák, tetszetősek, ívesen lehajló szárakon ülnek. A lepkeorchidea kapcsán érdemes tudnunk, hogy a virágzása akár két-három hónapig is eltarthat, és a legegyszerűbben tartható orchideafajták közé tartozik.

A lepkeorchidea méretét a levelek átmérőjével mérjük. Minél szélesebb a növény levele, annál több virágra számíthatunk tőle. Számos hibridje és kertészeti változata virágzik az év különböző szakaiban.

Lepkeorchidea

Érdekességek és tudnivalók a lepkeorchidea gondozásával kapcsolatban

A lepkeorchidea azon növények közé tartozik, amelyek szórt megvilágítás vagy gyenge fényviszonyok mellett, szobahőmérsékleten tartva érzik a legjobban magukat. Napközben a 18-23 °C közötti, éjjel pedig az ennél kb. 10 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet az ideális számára. Széles spektrumú megvilágítást használjunk a sikeres fejlődésük érdekében.

A lepkeorchidea gondozása azzal kezdődik, hogy tudnunk kell, mi a megfelelő ültetőközeg a számára. Soha ne ültessük egyszerű általános virágföldbe, mert a gyökerei "megfulladnak" és elrothadnak benne. Használjunk a boltokban kapható, kifejezetten az epifita orchideák igényei szerint összeállított, speciális textúrájú ültetőközeget. Természetesen magunk is előállíthatjuk a saját földmentes ültetőkeverékünket durva fenyőkéregből, keményfaszénből, perlitből és durva tőzegmohából.

A lepkeorchidea ültetőkeverékét tartsuk folyamatosan nedvesen, két öntözés között soha ne hagyjuk teljesen, csak kissé kiszáradni. Egyes források azt javasolják, hogy hetente három jégkockányi vízzel lássuk el a növényt, ezzel elkerülve a túlöntözését. Az ültetőközeg egy idő után elöregszik, fokozatosan csökken a tápanyagtartalma és vízelvezető képessége. Ekkor tanácsos az orchideát átültetni; erre általában két-három évente kerítsünk sort.

A magas páratartalom igen fontos a lepkeorchidea optimális fejlődéséhez. A vonatkozó szakirodalom 50 és 80 százalék közötti páratartalmat ír elő. Ezt biztosíthatjuk egy erre a célra megfelelő beltéri párásítóval. Legjobb, ha a növény cserepét egy kavicsos tálcára állítjuk.

A növényt tápoldatozzuk, amikor azt látjuk, hogy új hajtások indultak növekedésnek. Használjunk a lepkeorchideák számára kifejlesztett műtrágyát vagy szobanövényeknek való általános tápoldatot, minden esetben követve a címkén feltüntetett felhasználási útmutatót.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR