Levendula és rózsa: szépen mutatnak együtt, de nem jó partnerek

Levendula és rózsa: szépen mutatnak együtt, de nem jó partnerek

Alternatív növényfajok.

A levendula nem csak kellemes látvány, de finom illatával is betölti a teret. Az aromás növény arról is ismert, hogy a levéltetveket állítólag távol tartja. Ez az oka annak, hogy előszeretettel ültetik rózsa mellé. A levendula illóolajai valóban segíthetnek a kártevőket elriasztani, de számos levéltetűfaj már alkalmazkodott a karakteres illathoz.

Optikailag a levendula és a rózsa harmonikus képet alkotnak, a levendula kékeslila tónusai szépen kiegészítik a rózsa színpalettájának hiányait. Azonban mindkét növény mélyen gyökerezik, finom gyökérzettel rendelkezik, amely 1 méteres mélységben koncentrálódik. Emiatt a két faj egymásnak erős konkurenciája, könnyen árthatnak egymásnak, mert ugyanazon a területen versengenek a tápanyagokért és a vízért.

Az ideális hely sem egyforma számukra: mivel a levendula mediterrán félcserje, a száraz, sovány, meszes talajt kedveli, a rózsa ugyanakkor a tápanyagban gazdag, nem túl nedves közegben érzi jól magát. Amikor a rózsát trágyázzuk és öntözzük, a levendulával nem teszünk igazából jót.
Kompromisszumos megoldás lehet, ha a rózsa és a levendula között legalább 2 méteres távolságot tartunk ültetéskor. A levendula helyét homokkal készíthetjük elő, a rózsa komposztot kapjon.

Ugyancsak érdemes levendula alternatívákat választani, amelyek kékes árnyalattal, szellős habitussal egészítik ki a színes rózsákat. Többek között ajánlható a macskamenta, az izsópfű, a hosszúlevelű veronika, a sarkantyúfű, a harangvirág, a gólyaorr.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR