Mi a teendő ősszel a rózsával?

Mi a teendő ősszel a rózsával?

A rózsakertet egész évben gondozhatja a kertész, de az ősz a munka szempontjából legkönnyebb évszak. A gyönyörködésen kívül azonban néhány teendőt el kell végeznünk.

Itt az ősz, eljött az ideje, hogy semmit ne csináljunk a rózsakertben. Nos, gyakorlatilag semmit. Láttuk már a koratavaszi fagyok nyomait, megtapasztaltuk és kivédtük a különböző kártevők és kórokozók támadásait, átvészeltük a nyári hőséget. Megcsodáltuk a nyár első, gyönyörű, lélegzetelállítóan nagy virágait. Ősszel pedig a kisebb fejű, de tökéletes utolsó rózsákban gyönyörködhetünk. Dőljünk hát hátra és élvezzük ki.

Az ősz kezdetén

Őszi rózsagondozás: kevesebb gond

A rózsa, mint minden más növény a kertben, észrevette a rövidebb nappalokat és a hűvösebb, hosszabb éjszakákat. Ez számukra az első jele annak, hogy közeleg a tél. Hamarosan itt az ideje tehát az őszi idény lezárásának.

A vadon nőtt rózsa is tisztában van a lecsökkent csapadékmennyiséggel. Utánozzuk tehát a természetet: már csak kb. 10 naponként öntözzük a rózsát. Locsoljunk alaposan, de ritkábban. Amikor a rózsák rájönnek, hogy a zord, hideg december már a sarkon van, bevetik saját, egyedi fagyálló technikájukat: száraikon, vesszőiken kemény kérget növesztenek. A visszafogott öntözéssel segíthetünk nekik ebben.

Az utolsó vágásokat október közepéig végezzük el. Ezt követően már egyáltalán ne metsszük a rózsát. Még az elvirágzott virágokat se csípjük le. Ne feledjük, hogy minden vágás, amit ejtünk, új hajtás növesztésére ösztönzi a növényt, és ezt szeretnénk most a legkevésbé. Minden új, zsenge hajtás tönkremegy az első fagytól.

Vágjuk le az utolsó, makulátlanul szép rózsákat, hogy az étkezőasztal díszévé váljanak, vagy lefelé lógatva szárítsuk meg őket, aztán tegyük el a metszőollót szem elől egy biztonságos helyre, hogy egy jó ideig ne essünk kísértésbe, hogy újra használatba vegyük.

Az ősz változást hoz

A magára hagyott rózsa ősszel másfajta szépséget tár elénk: ragyogóan színes bogyóterméseit. A külső, húsos réteg rejti a magokat. A levelek lehullása után ezek a termések díszítik a rózsakertet. Egyes fajok, mint például a vadrózsa, japán rózsa termése, a csipkebogyó, rendkívül gazdag C-vitaminban. Lekvárkészítés csipkebogyóból >>

Csipkebogyó

A feketefoltosság ősszel is fenyeget

Az ősz egyik hátránya, hogy a feketefoltosságot előidéző gomba még mindig jelen van. Ráadásul ilyenkor szembetűnőbb is, mint az év bármely másik szakában. Locsoláskor ügyeljünk arra, hogy a levelek ne legyenek nedvesek, és megelőzésként használjunk gombaölő permetet, hogy a gombaspórák ne tudjanak áttelelni a kertben. Továbbá gereblyézzük össze a növény alól a lehullott leveleket, és miután a levelek lehulltak, kézzel szedegessük le a szárakon maradt pár makacs levelet is.

Ha mindezt elvégeztük, igyunk meg egy finom teát és élvezzük az elmúlt nyarat idéző utolsó rózsák látványát.

A rózsa rokona legtöbb gyümölcsfának, például az almának, barackoknak, cseresznyének és szilvának. A gyümölcsfák metszése külön tudomány, amelynek gyakorlói bővebb termést és hosszan fiatalon maradó, egészséges fák tulajdonosai lesznek.

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?