Még virágzik a japánfű, de télre kössük nyalábba

Még virágzik a japánfű, de télre kössük nyalábba

A rózsaszín virágú nádféle növény késő ősszel is virágzik. Bemutatjuk, hogyan kell nevelni, hogy dús kévét alkosson és túlélje a telet.

Nevezik még kínai nádnak is, ami közelebb áll az igazsághoz, mert nádféle növény. Tudományos neve: Miscanthus sinensis, régen Eulalia japonica volt a neve. Elnevezése a görög mistos=szár és az anthos=szőrős levélnyél szavakból ered.

Japánfű

Bokra széles, terpeszkedő, de földalatti gyökértörzsei (rizomái) igen rövid hajtásokat nevelnek, nem hatolnak olyan messzire, mint pl. a bambusz rizómái. Magassága elérheti a 2-3 m-t is. Gyors növekedésű, de lassan terjeszkedő. Levelei szalagszerűek, 6-20 mm szélességűek, és 20-70 cm hosszúak, visszahajlóak. Színük zöld, de lehetnek fehéren vagy sárgán foltosak, fajta szerint. A tél folyamán elpusztulnak.

Virága szeptember-októberben nyílik, színe többnyire rózsaszínű, de lehet bíborpiros, ezüstös és vöröses-sárga is. Egész télen díszít, nagyon szép, amikor zúzmarás.

Japánfű

Szaporítható kora tavasszal, tőosztással. Magvetéssel nem tartja meg fajtaazonosságát.

Talajigénye: mély, semleges kémhatású, tápdús, üde. De jól megél száraz és meszes talajon is, viszont nem tűri az átázott talajt, és a sziket.

Elhelyezése: napos vagy félárnyékos helyen virágzik szépen. Jól tűri a szelet, a nyári hőséget és a szárazságot.

Hidegtűrése: az alap változat eltűri a -26 °C fokot is, a fajták csak -20 °C fokig fagytűrőek.

Gondozása: ősszel érdemes összekötni egy nyalábba, hogy ne ázzon át a töve körül, tavasszal pedig le kell vágni rövidre az elszáradt leveleket és virágszárakat, az új hajtások megjelenése előtt.

Növényvédelmi szempontból igénytelen, nincs betegsége, kártevője, még a csigák sem rágják meg. Esetleg a fiatal leveleket rágja meg a nyúl, vagy a mezei egér.

Változatai:

- Miscanthus sinensis var. gracilissimus – nagyon keskeny levelű, csak október-novemberben kezd virágzani, napos helyen gyakran megbarnul a levele, magassága 1,2 m.

- Miscanthus sinensis var. zebrina - levele keresztben csíkos (zebranád) magassága szintén 1,2 m.

Japánfüvet (is) árusító faiskolák >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR