Megfelelő öltözékben dolgozzunk a kiskertben

Megfelelő öltözékben dolgozzunk a kiskertben

Védelem és biztonság.

A tél elmúltával, az első enyhébb napokon alig várjuk, hogy kiszabaduljunk a kertbe. Nem mindegy, hogy milyen ruhában tesszük ezt, mert a nem megfelelő öltözék választása sérüléssel, bosszúsággal járhat.

A kertben a két kezünk a legfontosabb szerszámunk, éppen ezért megfelelően kell őket védeni! A kezünkkel gazolunk, ültetünk, szerszámokhoz nyúlunk, metszünk. Ezért ajánlatos kesztyűt viselnünk, amely megvéd bennünket a szúrós növényi részektől, érdes felületű nyelektől, ragadós földtől, mérgező növényi nedvektől.

megfelelo oltozekben kiskertben 02

Fontos, hogy jó minőségű kesztyűt válasszunk! A gumikesztyűben könnyebben mozgunk, de alatta izzad, befülled a bőr. Sokkal jobban védi a szúrós részektől a kezet a bőrből készült kesztyű, viszont kisebb a mozgási szabadságunk benne. Az a lényeges, hogy a kesztyű jól illeszkedjen a kezünkre, kényelmes legyen. Célszerű lehet karvédőt is viselni, ami megakadályozza a ruha ujjának felcsúszását és megvéd minket az ingujjba bemászó rovaroktól, benyúló tüskéktől.

megfelelo oltozekben kiskertben 03

Jóformán egész idő alatt a virágágyásban vagy a nedves füvön állunk, ezért a lábaink védelme is kiemelten fontos. Lényeges a jó cipő, a legkedveltebbek a gumipapucsok, gumicsizmák. A sokat térdelők mindenképp használjanak térdvédőt, amit akár a lábunkra is csatolhatunk.

A kertészkedés során a testünk állandóan munkában van: járkálunk, hajlongunk, guggolunk, cipekedünk. Ezért nagyon fontos, hogy kényelmes és praktikus, funkcionális ruházatot viseljünk. Nem baj, ha ezek régebbi darabok, amelyeket nem sajnálunk összekoszolni. Fontos, hogy ne korlátozzák a mozgás szabadságát! Legyenek melegek, erre különösen a kora tavaszi napokon van szükségünk. Később viszont az is lényeges, hogy jól felszívják az izzadtságot. A sok zsebbel ellátott kötény azért praktikus, mert elférnek benne a kisebb szerszámok,így mindig a kezünk ügyében lesznek. Nyáron ne feledkezzünk meg a fejünket védő könnyű kalapról, sapkáról sem!

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR