Munkás március a kiskertben: a gyepszellőztetéstől a palántanevelésig

Munkás március a kiskertben: a gyepszellőztetéstől a palántanevelésig

Új szezon indul.

Az első tavaszi napsugarak minden hobbikertészt a kertben találnak. A tél elmúltával, az új szezon kezdetén rengeteg teendő akad, vegyük sorba ezeket!

Tennivalók a dísznövények között:

• Gyep lazítása: március végétől a fű növekedésnek indul, itt az ideje a moha és a filcesedett réteg eltávolításának. Először vágjuk le a füvet kb. 2 cm magasra hagyva. Ezt követően lazítsuk, szellőztessük egyszer hosszában, egyszer keresztben végig a gyepet.

• Rózsák visszavágása: amint az aranyvessző virágozni kezd, elérkezik egyes rózsák erőteljes metszésének ideje. Az ágyás-, tea- és magastörzsű fajtákat 3-5 szemre vágjuk vissza és távolítsuk el a beteg, gyenge hajtásokat is. A kúszó- és bokorrózsák koronáját ritkítsuk és harmadukra vágjuk vissza az elágazó vesszőket. Végül ajánlott megtrágyázni a növényeket, például érett komposzttal.

• Virágos évelők tőosztása: a tavasszal virító bokrok kivételével, a legtöbb virágos cserje a kihajtás előtt kiásható és tőosztással szaporítható. Ültetés előtt dolgozzunk be komposztot a talajba.

• Kerti tó tisztítása: érdemes ilyenkor már eltávolítani a behulló levelek ellen védő hálókat. Az ősszel állva hagyott partmenti növényeket most ajánlott visszavágni.

• Meztelencsigák elleni védekezés: ha már az első nemzedéket elkapjuk, akkor kevesebbet küzdünk majd a csigákkal nyáron. Érdemes csapdákat kihelyezni (pl. falécek, lefordított virágcserepek), amelyekből reggelente összegyűjthetjük a puhatestűeket.

• Cserepes növények kihelyezése: amint nem várható több kemény fagy, kihozhatjuk a telelőhelyükről a cserepes növényeket és lassan a kinti teraszra, balkonra szoktathatjuk őket.

Tennivalók a veteményesben:

• Paradicsomok palántanevelése: március elejétől már vethetjük a paradicsommagokat, egy déli fekvésű ablakpárkányon nevelgessük őket. Kb. 2 hónap elteltével tudjuk majd a növénykéket védett helyre a szabadföldbe, vagy üvegházba kiültetni.

• Salátafélék kiültetése: melegebb időben már március közepén már kiültethetők az előnevelt salátapalánták. Ne ültessük őket túl mélyre, mert akkor rothadásra hajlamosak.

• Káposztafélék vetése: a káposztaféléket, így például a karalábét vagy a karfiolt már március elején elvethetjük a hidegágyba. Nagyjából 35 nap elteltével ültethetők majd ki szabadföldre a palánták.

• Fásodott fűszerek visszavágása: a rozmaringot, kakukkfüvet, borsikafüvet max. kétharmadukkal megrövidíthetjük. Így elősegítjük a tömött, bokros formát és az aromás levelek fejlődését.

• Szeder metszése: Vágjuk vissza a kétéves vesszőket a talaj felett (sötét kérgükről felismerhetőek), mielőtt a levelek kihajtanak. A zöld hajtásokat vezessük fel a támasztékra, rácsra, az oldalhajtásokat pedig 2 rügyre vágjuk vissza.

• Gyümölcsfák metszésének lezárása: márciusban befejeződik a fák téli metszése. Az egymással versengő vagy befelé növő ágakat távolítsuk el, minden beteg, elhalt hajtást vágjunk vissza az egészséges részig.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR