Ha a metszőolló már nem elég: kerti fűrésszel ess neki az ágnak!

Ha a metszőolló már nem elég: kerti fűrésszel ess neki az ágnak!

Metszés idején mindig elkél egy jó ágvágó fűrész a kertben.

A kerti növények szakszerű megmetszése nem csupán esztétikai szempontból fontos. A különböző gyümölcstermő cserjék és fák esetén a rutinszerű metszés nagyobb, kiegyensúlyozottabb terméshozamot eredményez.

A metszési munkák során jobb eredményt érhetünk el, ha az optimális eszközt használjuk a feladat minden egyes fázisának a végrehajtásához. Az egyik ilyen fontos szerszám a kerti ágvágó fűrész. Ha korábban még nem volt vele dolgunk, akkor joggal merülhet fel bennünk egy sor kérdés. Miben különbözik a kerti fűrész a többitől? Mikor és mire használjuk pontosan? Az alábbiakban mindenre választ kapunk!

kerti furesz hasznalata 05

Mit nevezünk kerti fűrésznek?

Hogy egészen pontosan mit nevezünk kerti fűrésznek? Azokat a fűrészeket, amelyeket a szaküzletek kifejezetten kerti munkákra, ágak eltávolítására kínálnak. Kialakításuknak köszönhetően ideálisak arra, hogy élő fákon, cserjéken használjuk azokat.

Általában széles a kínálat kerti fűrészekből; az, hogy nekünk pontosan melyikre lesz szükségünk, függ attól, milyen ágakat kívánunk velük lefűrészelni. Ami a közös bennük, a kétélű, pengeéles, edzett acél fogazat, amely húzó és toló mozdulat közben egyaránt vág. Amiben eltérnek, az a formatervezés és a méret. Az adott feladathoz helyesen kiválasztott fűrész nagyban megkönnyíti a folyamatot. Elmondhatjuk, hogy egy kerti fűrész akkor hatékony, ha viszonylag kis erőfeszítéssel gyors, precíz munkát tesz lehetővé.

Mire használjuk a kerti fűrészt? A kerti fűrésszel cserjék, fák fás ágait távolítjuk el. E tekintetben lényeges az adott ág átmérője. Ha az eltávolítani kívánt ág átmérője 4 cm alatt van, kézi metszőollóval végezzük el a munkát. Ha az ág átmérője ennél nagyobb, célszerű ágvágó fűrészt használnunk.

kerti furesz hasznalata 06

Milyen típusú kerti fűrészek léteznek?

A kerti fűrészek különböző méretben és kialakításban kaphatók. Törekedjünk arra, hogy olyat válasszunk, amelyik a legideálisabb a ránk váró munka elvégzéséhez.

Azon ágak esetén, amelyek túlságosan vastagok a kézi metszőollóhoz, használjunk ágvágó fűrészt. Ha a lemetszeni kívánt ág nehezen hozzáférhető, rövidebb pengéjű ágvágó fűrészt használjunk.

kerti furesz hasznalata 07

A maximum 5-6 cm átmérőjű ágakhoz használjunk finoman fogazott pengéjű, ívelt fűrészt, míg a vastagabb ágakhoz célszerű durvább fogazású fűrészt igénybe vennünk.

A nagy magasságban lévő ágak kényelmes eltávolítása speciális szerszámok segítségével lehetséges. Ilyenek a magassági (teleszkópos) ágvágó olló, ágnyeső, illetve ágvágó fűrész. Ezeknek köszönhetően a munkát létra vagy fára mászás nélkül, a talajon állva is elvégezhetjük.

A bicskafűrész jellegzetessége, hogy bicska módjára összecsukható. Nagy előnye, hogy használaton kívül a balesetveszély legkisebb kockázata nélkül hordozhatjuk, illetve tárolhatjuk. Hasonlóan biztonságosak a visszahúzható pengés fűrészek is.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR