Hányszor terem a fügefa egy évben?

Hányszor terem a fügefa egy évben?

Egyik terméshullám követi a másikat, míg az ősz véget nem vet neki?

Érdekes növény a füge, amely több típusba sorolható. Ezen típusok tekintetében a köztudatban még elég nagy a zűrzavar, ami nem csoda, mert a füge igazából csak az elmúlt évtizedben kezdte el igazán meghódítani a hazai kiskerteket. Több száz éve vannak fügebokrok hazánkban, sőt, egyes területeken kultúrája is volt (pl: Budai vár és környező területei, mint a Tabán vagy a Gellért-hegy), de jellemzően ez a régi időkben inkább úri huncutság volt, mint kiskerti tevékenység. Hazánk időjárásának változása azonban lehetővé tette, hogy egyre szélesebb körben terjedjen el a füge, mert egyre nagyobb területeken szenved egyre kisebb fagykárokat télen. Ez szép lassan elkezdte népszerűvé tenni ezt a fantasztikus növényt, amelynek fogyasztása rendkívül egészséges.

hanyszor terem a fugefa 02

Első termés az egyéves ágrészeken

Egyesek azt állítják, hogy a füge egy évben kétszer terem, egyesek azt mondják, akár háromszor is terem, míg mások azt állítják, hogy csak egyszer terem a füge. De kinek van vajon igaza? Annak, aki három terméshullámot említ, semmiképpen nincs igaza, mert a füge típustól függően egyszer vagy kétszer terem egy évben. A másodtermések azonban időben annyira elnyújtva nőnek, hogy ősszel, mikor elkezdenek érni a másodtermések első fügéi, még mindig jelennek meg újabb és újabb picike fügék az ágvégeken. Ez azért van, mert az első termés az egyéves ágrészeken nő, ez a rész pedig fix méretű tavaszra. Ezen megjelenik április körül x mennyiségű füge, amelyből valamennyi rendszerint lepotyog, a többi beérik, ha nem túl hideg a tavasz. Ennyi, több nem tud nőni, mert ennyi volt a tavalyi ág hossza.

Másodtermések az ágak fiatal, azévi növekményein

A másodtermések azonban az ágak fiatal, azévi növekményein jelennek meg a levélhónaljakban. Mivel ezek az ágak – bár őszre lassul a növekedésük – folyamatosan növekszenek, egyre újabb és újabb fügék jelennek meg az ágvégeken. Ez a folyamat a végtelenségig is folytatódna, ha az ősz nem vetne neki véget. De ez nem a harmadik hullám, ez mind a második hullám része. Ez mind oké, de hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet, vannak különböző típusú fügék.

A különböző típusú fügék eltérően teremnek

Az unifera fügék csak egyszer teremnek. Ezeknek a fajtáknak nincsen első terméshulláma, így akinek ilyen füge növekszik a kertjében, ne keressen kezelési módot, mert nem beteg a fügéje. Akármit is tesz vele, annak nem lesz első terméshulláma. A kétszer termő fügéket a bifera jelzővel szokás illetni, de ezt a típust kiveséztem fentebb. És van még a San Pedro típus, amelyiknek az első terméshulláma csak akkor érne be, ha beporozná a fügedarázs, e nélkül lehullik éretlenül, de második terméshulláma darázs nélkül is beérik beporzás nélkül. Van még a Szmirnai (Smyrna) típus, amelynek egyetlen termése sem érik be fügedarázs nélkül, és van a kaprifüge, amelyik pedig csak egy pollenadó hímivarú füge. Ennek jellemzően nincs ehető termése. A füge típusairól, a fügedarázsól és az egyszer/kétszer termő fügékről már írtam önálló cikkeket, akit érdekel olvassa el, most ennél mélyebben nem megyek itt bele a részletekbe. Az biztos, hogy az állítás, miszerint a füge kétszer terem egy évben, nem igaz ebben a formájában, vagy legalábbis csak részigazság.

Medve Zsolt, a Farmosi fügés ember

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR