Metszés-óra (11/20): A fűrész

Metszés-óra (11/20): A fűrész

A fűrész, keretes, kard, rókafarkú, tokok, összecsukható.

A fűrész és a kétkezes ágvágó olló nagyon fontos szerszámok a metsző ember kezében, ezek akadályozhatják meg, hogy túlerőltessük a kezünket a metszőollóval. A legjobb ollókat sem ajánlják a gyártók 25 mm ágátmérő fölött, és az, hogy át tudunk vágni egy ilyen vastag ágat, az nem jelenti azt, hogy meg is kell tennünk, pláne nem naponta százszor. Az okos kertész a vastagjához, a száraz ágakhoz fűrészt használ.

 

Régebben a keretes fűrészek voltak divatban, olcsón és könnyen cserélhetők a fűrészlapjaik, közben is lehet élezni, kihajtogatni a fogakat, két irányban, tolva és húzva is vágnak. A hátrányuk, hogy a keret miatt nem férnek be a szűk elágazásokba, ágvillákba. A kard alakú fűrészek egy kicsivel vastagabb és szilárdabb acéllapból készülnek, és ezért keret nélkül is működnek. A keskenységük miatt mindenhova beférnek. A hátrányuk, hogy csak húzva szabad erőt kifejtve vágni velük, visszafelé csak finoman, óvatosan tolandók. Ezt a ciklikus aszimmetrikus mozdulatsort odafigyeléssel percek alatt meg lehet tanulni, azután rögzül. A fogaik is úgy vannak kialakítva, hogy csak húzva harapjanak, tolva inkább csússzanak. Az erőteljes erőszakos tolás tönkreteszi őket. Szerencsére ezek a fűrészlapok is cserélhetők, alkatrész-utánrendeléssel, két csavarral és csavarhúzóval.

Az egyenes és a görbe kardfűrészek között az a különbség, hogy az egyeneseket enyhén nyomnunk kell a kardra merőlegesen, hogy harapjanak. A rókafarkúnak nevezett görbék minden helyzetben harapnak, ezért fejmagasság fölötti is dolgozhatunk velük. Minden kardfűrész veszélyes szerszám, ezért nagyon ajánlott a tok használata. A tok a fűrészt és a testi épségünket is védi. Fölül egy csattal az övünkre akasztható, a térdünknél az alsó vége egy szalaggal a combunkhoz rögzíthető. A csupasz fűrész is felakasztható a fára vagy létrára, és tágas lyuk várja a fűrész nyelén az akasztó-zsinór befűzését. A penge rozsdamentes acél, a tok nyílásai kiengedik az esetleg belefolyt esővizet, sőt valamennyire szellőzik is, valamint egy keskeny ablakon át megmutatja a félelmetes fogakat.

A bemutatott fűrészeknek tökéletesen ergonomikus markolatuk van, jobb és bal kézre is illeszkednek. Ha a levágandó ágrészre a másik kezünkkel némi súlyt helyezünk, akkor folyamatosan tágulni fog a nyílás fűrészelés közben, és kisebb lesz a fölösleges súrlódás. A metszőollóval szemben, fűrészelésnél semmiféle hátránya nincs a kesztyűnek, a fűrészek kesztyűs kézben még biztonságosabbak.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR