Hogyan messük meg a meggyfát?

Hogyan messük meg a meggyfát?

A több éves, jól termő meggyfákat sajnos ritkán szokták metszeni, pedig szükség lenne rá. A metszés elmaradása miatt a nálunk leggyakoribb Pándy és a Cigánymeggy fák a szomorúfűzre emlékeztető koronaformát vesznek fel.

Ennek oka a következő: a meggyfák termőrügyei az egyéves vesszőkön helyezkednek el. Ha belőlük virág és gyümölcs fejlődött, vagy valami oknál fogva nem hajtottak ki, akkor a helyükön csak egy ripacs marad. A vessző csúcsán mindig hajtórügy van. Visszametszés nélkül ebből mindig hajtás fejlődik, de a hajtás évről évre rövidebb, gyengébb lesz. Mivel a metszetlen vesszők nem vastagodnak meg, a hosszú vesszők egy idő múlva csüngő alakot vesznek fel, hosszan felkopaszodnak, és csak a csúcsukon lesz néhány virág. Ahogy a fa korosodik - a metszés hiányában‚ úgy lesz rajta egyre több csüngő vessző, úgy néz ki, mint egy szomorúfűzfa.

Meggy
Ilyen az ostoros meggy

Ezért a meggyfákat minden tavasszal, rügyfakadás előtt meg kell metszeni. Ennek a lényege az, hogy a hosszúra nőtt, csüngő "ostorokat" oly módon tüntetjük el, hogy a felkopaszodott ágrészt egy, az ágtőhöz közel álló, erős, egyéves vesszőre vágjuk vissza. Ha a felkopaszodott vesszőt metszenénk rövidebbre, akkor nem érnénk el a kívánt célt, hiszen a vesszők oldalán nincsenek hajtórügyek.

Az ostorok folyamatos visszametszésével, a befelé növő, az egymást keresztező vesszők tőből való kimetszésével laza, áttekinthető, bőségesen termő koronát alakíthatunk ki.

A még nem termő, fiatal meggyfák alakító metszése meghatározza a későbbi életüket és termőképességüket. Erre a metszésre a kiültetéstől a termőre fordulásig minden tavasszal, a rügyfakadás előtt kerüljön sor. Igen gondosan ügyeljünk arra, hogy a fák ágai szimmetrikusan helyezkedjenek el, mert egyes meggyfák (pl. az Érdi bőtermő) hajlamosak a széthasadásra.

A termő meggyfák metszését rügyfakadás előtt, vagy a termés leszüretelését követően végezzük el.

Metszés
A gondos gazdának nem ostoros a meggyfája

A metszésről megjelent videótanfolyam 10 gyümölcsének egyike a meggy, amelynek metszése házikertben is megtérül. A megmetszett fa többet terem és a korona belső részében is lesznek gyümölcsök. A metszése videóról 10 perc alatt megtanulható.Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR