Facsemeték őszi ültetése: árt-e nekik a hideg?

Facsemeték őszi ültetése: árt-e nekik a hideg?

A facsemeték őszi ültetése kapcsán szeretné eloszlatni a leggyakoribb visszatérő aggályokat Harcz Endre, a különleges növények szakértője.

A facsemeték őszi ültetése kapcsán sokszor felmerül, hogy nem késő-e novemberben ültetni. A hideg miatt nem szükséges aggódnunk, egy reggeli -3, -5 fok sem okoz még problémát a fák futárral történő küldésében vagy ültetésében.

Őszi ültetés az időjárás függvényében

Fiatal gyümölcsfát, illetve egyéb növényt akkor is lehet ültetni, ha reggel -3, -5 fok van, mivel eleinte egy-egy gyenge fagytól nem fagy meg a talaj, vagy ha megfagy, délutánra fel is enged. Egy fagyos novemberi reggelt követően délután 2-3 órakor vagy munkából hazaérve ugyanúgy lehet ültetni, mintha nem lett volna fagy.

Ültetni csak tartós nappali fagy esetén nem lehet, amikor a talaj egész nap fagyott, vagy hótakaró borítja a tájat.

kaki novemberi ultetes 02

Nagyon fontos továbbá az időjárás-előrejelzés. A kritikus hőmérsékleti értékek befolyásolják a növényeket és a munkavégzést is, ezért kellenek pontos előrejelzések kis területre is. Én személy szerint naponta többször több időjárási modellkimenetet nézek végig, ezeket gyúrom össze a helyi sajátosságokkal, helyi áramlási viszonyokkal, kalkulálva a modellek ismert hibával, így gyakran órára pontosan tudom, mikor ered el az eső, vagy tizedfokra tudom, hány fok várható.

harcz endre fak ultetese 02

harcz endre fak ultetese 03
Előrejelzési modellekből kiszámolható, kiolvasható a várható időjárás

Az időjárásra nagyon figyelek tehát, véleményem szerint ez nélkülözhetetlen a gyümölcstermesztési és kertészeti szakmában.

Füge, káki tavaszi kiültetése

A fügét, kákit (datolyaszilvát) tavasszal kell kiültetni, a füge -15 fokig, a káki -20 fokig bírja a hideget, felesleges az első telét kint töltenie. Tavaszi ültetéskor a fügét a lakóház közvetlen közelébe, eresz, erkély alá, beugróba, sarokba, kilógó tető alá jobb ültetni, mert a lakóház által tárolt hő és a kilógó tető kisugárzáscsökkentő hatása a kritikus téli hideg éjszakákon 4-6 fokkal magasabb hőmérsékletet eredményez.

kaki novemberi ultetes 03

A tavaszi ültetéskor a kákit pedig az oltásig le kell ültetni, azaz az oltás legyen a talajszint alatt 3-4 centivel, hogy ha visszafagy vagy kitöri egy vihar, akkor a nemes hajtson ki.

A selyemmirtuszt ősszel ki lehet ültetni, de ha valakinek nem gond tavaszig tárolni fagymentes, de hideg helyen, akkor azt is tavasszal célszerű.

Az örökzöld magnóliát, a kivit és az indián banánt ki lehet ültetni akár novemberben is (mivel -20, -25 fokig bírják a hideget), az eddigi tanácsaim figyelembevételével. Trágya mehet alájuk.

Az indián banánt félárnyékos helyre ültessük, ha lehet. Ha csak napos hely van az udvarban, akkor az első években nyaranta árnyékolni kell.

A teleltetés ideális helye

A teleltető hely fagymentes, de hideg hely legyen (melléképület, garázs, földpince, vízóraakna). Nem baj, ha sötét, sőt, jobb is, mert a cél, hogy a növény ne induljon meg márciusig. Télen a lombhullató növényeknek nem kell fény, sötétben később indulnak meg, és így már március közepén kiültethetőek.

kaki novemberi ultetes 04
Ideális telelőhelyek: földpince, vízóraakna

A teleltető helyen az ideális hőmérséklet átlagosan 0, +10 fok körül legyen. A melegebb hely nem előnyös, mert túl korán megindul a növény, és tartósan fagy se legyen, mert a konténerben átfagy a növények gyökere.

A téli takarással, fagyvédekezéssel kapcsolatos tanácsaimat november második felében osztom meg olvasóimmal. A minél hatékonyabb téli fagyvédekezés igen fontos mindazok számára, akik fagyérzékenyebb növényeiket biztosabban szeretnék megvédeni a téli fagytól.

kaki novemberi ultetes 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR