Metszéssel a levendula megfiatalítható

Metszéssel a levendula megfiatalítható

Az évente elvégzett szakszerű metszéssel elérhetjük, hogy a levendula szebb legyen, több, intenzívebb illatú virágot hozzon, miközben a növény nagyságát és formáját is tetszés szerint alakíthatjuk.

A levendula a világon az egyik legnépszerűbb, csodálatosan aromás, kellemesen fűszeres illatú növény. Többek között karakteres illata, viszonylag gyors növekedési üteme és a szemnek tetsző színárnyalatai tették oly közkedveltté. Mindenképpen megéri tehát tartanunk belőle a kertben, teraszon, erkélyen!

levendula metszese 02

A levendula neveléséhez szükséges feltételek

A levendula sikeres neveléséhez, termesztéséhez szükséges két legfontosabb dolog a talaj vízelvezető képessége és a savas kémhatás. A talaj legyen nagyon jó vízelvezető képességű; ne legyen soha átázott. Juttassunk ki komposztot vagy olyan adalékokat, amelyek hatására a talaj lazább, morzsalékosabb lesz.

A talaj pH-értéke is nagyon fontos; a kémhatása 6,5 és 7,5 között legyen. A túl savas kémhatás a levendulát megbetegíti, de a túl lúgos sem tesz jót neki: ránézetre is tápanyaghiányos lesz.

levendula metszese 03

A levendula metszésének előnyei

A levendula metszésének legfőbb célja, hogy a növény erősebb, egészségesebb legyen. Bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet, hogy azért nyírunk meg egy növény, hogy erősebb legyen, valójában a szárak visszavágásával elérhetjük, hogy a növény az energiáját az erősebb szárak és dúsabb lombozat növesztésére fordítsa. Ez az eljárás gyakorlatilag a növény rendelkezésre álló erőforrásainak a jobb felhasználását jelenti.

A metszéssel továbbá szabályozhatjuk a növény nagyságát és formáját, valamint elkerülhetjük, hogy a túl sok új hajtás elzárja a napfény útját az idősebb száraktól. Napfény hiányában ugyanis a szárak megsárgulhatnak. A metszéssel megelőzhetjük továbbá a szárak fásodását és elősegíthetjük a dúsabb virágzást – köszönhetően annak, hogy a virágok csak az új hajtásokon jelennek meg.

levendula metszese 04

Hogyan metsszük meg a levendulát?

A levendula metszéséhez a kora tavasz az ideális időpont, amikor az első új hajtások kezdenek megjelenni. Ez jelzi, hogy a növény felébredt a téli álmából.

Tiszta, éles metszőollóval körülbelül 1/3 részben vágjuk vissza a növényt (ez lehet kicsit kevesebb vagy több is, attól függően, milyen magas növényt szeretnénk). Ne feledjük, hogy a növény egyetlen szezon alatt 50-100 cm-t is nőhet – az idény hosszától, a levendula fajtájától és egyéb tényezőktől függően. A legtöbb esetben a növény egy év alatt jó eséllyel megkétszerezi a magasságát, feltéve, hogy ellátjuk a szükséges tápanyagokkal.

Törekedjünk arra, hogy metszéskor a vágásfelület szép tiszta, egyenletes legyen. Ezzel elérhetjük, hogy a növény gyorsan visszanőjön.

Az évente elvégzett szakszerű metszéssel elérhetjük tehát, hogy a levendula szebb legyen, több, intenzívebb illatú virágot hozzon, miközben a növény nagyságát és formáját is tetszés szerint alakíthatjuk.

levendula metszese 05

Mikor metsszük meg a levendulát?

Ahogy a fentiekben már említettük, a metszést kora tavasszal végezzük el. Ha az új hajtások már elérték az 8-10 cm-es hosszt, célszerűbb lehet kivárni a virágzást, ellenkező esetben megkockáztatjuk a gyenge virágzást. A túl későn elvégzett metszés azzal a következménnyel is járhat, hogy a növény a tél folyamán kiszárad és elpusztul. És ugye még mindig jobb, ha van egy túlnőtt növényünk egy évig, mintha a késői metszéssel véglegesen tönkre tennénk azt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR