Ha egér lennék, ilyen dinnyét ennék

Ha egér lennék, ilyen dinnyét ennék

A mexikói datolyauborka apró dinnyeszerű termését Grabowski egérügynök egyetlen rúgással oszlatná szét karategyakorlatai közben a Macskafogóban.

Egy különleges zöldségfélét szeretnénk bemutatni mindazoknak, akik esetleg még nem találkoztak vele: ez a miniatűr dinnyének látszó termés nem más, mint a mexikói datolyauborka (Melothria scabra). Lássuk, hogy megkapó méretén és ennivaló külsején kívül miért érdemes még kedvelnünk!

mexikoi datolyauborka 01

Íze az uborkáéhoz hasonló – az enyhén ecetes, finom, roppanós, bébi csemege uborkához, míg kinézetre olyan, mint egy iciri-piciri görögdinnye. Valójában azonban sem nem dinnye, sem nem uborka; míg az uborka feltehetően Ázsiából, a görögdinnye pedig Afrikából származik, az "egérdinnye" őshazája Közép-Amerika. Mindazonáltal ugyanúgy a Cucurbitaceae család tagja, mind a másik kettő. A rokonságról a kecses levelek és az aprócska, sárga virágok is árulkodnak.

Méretét tekintve mindössze akkora, hogy sokszor még egy koktélparadicsommal szemben is alulmarad; inkább egy túlságosan nagyra nőtt szőlőszemhez hasonlít.

mexikoi datolyauborka 02

Cukiságától eltekintve, erőteljes, gyors növekedésért is megérdemli az elismerést. A növénynek csupán néhány kártevője ismert, és legtöbbször még az ugyanabban a kertben az uborkát megtizedelő baktériumos levélfoltosság és lisztharmat is elkerüli.

A palánták nevelése némi fejtörést okozhat. Csírázóképessége megbízható: csíráztatása a lakásban áprilisban, a szabadban májusban esedékes. Finom, kényes száraiban és indáiban azonban könnyen kárt tehet a hideg és a nem megfelelő, durva bánásmód. Ezért tartsuk a finnyás kis palántákat cserépben mindaddig, amíg valóban meg nem edződnek a nagy, csúnya kertbe való kiültetésre.

mexikoi datolyauborka 03

 A növénykéket külön-külön támaszra futtassuk, mivel az egymáshoz közel nevelt példányok hamar összegubancolódhatnak. Szeretnek kúszni, de egymásba kapaszkodni és elválaszthatatlanul jól összetekeredni még jobban!

Ha elég sok terem, a leszüretelt termést az uborkához hasonlóan eltehetjük finom, ízletes savanyúságnak. Mi már alig várjuk!

Beszerzési források:
http://www.kolibrikerteszet.hu/kuszo_uborka_mexikoi_egerdinnye__melothria_scabra
http://m-garden.eu/spd/mexed/Mexikoi-egerdinnye-mag--20-szem

 Aki tud további lelőhelyet, ne tétlenkedjen, írja meg a hozzászólásoknál!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR