Hónapos retek: a tavasz első zöldsége

Hónapos retek: a tavasz első zöldsége

A friss retekgumó nem csak az első a primőr zöldségek között, hanem szinte kihagyhatatlan vitaminpótló is. Tavasszal magával hozza a jó időt.

Húsvétkor - a sonka és tojás mellett - a zöldségek közül legelőször a kis piros hónapos retek mosolyog rá a reggelizőkre. A kertészeknek fontos primőrtermék, nekünk, fogyasztóknak pedig még fontosabb télvégi vitaminforrás.

A retek szín- és formavilága

A retekgumó - amit fogyasztunk - a szár megvastagodott, félig földalatti része. Színe általában egyszínű rózsás-piros vagy ennek egy árnyalata. Nagyon gusztusos és kedvelt a kétszínű, felül piros, alul fehér változat is. Alakja lehet szabályos gömb vagy annak lapított-nyújtott formája, illetve rövidebb-hosszabb hengeres is. A hónapos retek levelei karéjosak, kissé durva szövetűek, de fiatalon ugyancsak felhasználhatóak salátaként. A gumó mérete a nyári és téli retekfélékhez képest viszonylag kicsi, 15-40 gramm tömegű, 2-10 cm átmérőjű. Termesztéséről itt olvashatunk.

Ropogós

Magában vagy salátában

A hónapos retek a kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet hagyományosan csak nyersen fogyasztunk. Hálás zöldség, csak meg kell mosni, és már ehetjük is magában, felvágottak mellé, vajas kenyéren vagy salátával, sajtokkal vegyítve. Egy régi mondás azt tartja, hogy "a retek reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság", ami inkább az érzékeny gyomrúakra és a nehezebben emészthető, több rostot és savat tartalmazó téli retekre vonatkozik.

Mi lesz ebből?

Üvegházból zsenge, szabadföldből harsány

Csípős, borsos íze leginkább a friss, szabadfölben termett retekgumónak van, ami több kéntartalmú illóolajat és C-vitamint is tartalmaz. Számos gyógyító hatással rendelkezik: illóolaja antibiotikus, nyákoldó hatásával köhögés, rekedtség, megfázásos betegségek, légúti betegségek gyógyítója. Anyagcsere-fokozó hatása révén étvágyjavító és emésztést szabályzó szerepe van, de még az epebántalmakra is reteklé-kúrát ajánlanak.

Sózzuk és szeleteljük

Zamata leginkább akkor érvényesül, ha hajszálvékonyra szeleteljük! Érdekes francia szokás, hogy a retket nagyon fiatalon, szinte még fehéren eszik, előételként, vajjal tálalva.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR