Hogyan védekeznek a növények a megevés ellen?

Hogyan védekeznek a növények a megevés ellen?

A malária, bab, lóbab és paszuly kapcsolatáról szóló írásunk igazi történelmi csemege. Háztartási etnobotanika következik.

Néhány évvel ezelőtt, ha rákerestünk volna az ethnobotany kifejezésre, akkor a növényvilág hasznosításáról szóló cikkek domináltak volna a találatok közt, a növények étel, fűszer, rost, építőanyag és gyógyítás célú népi felhasználásáról. Ma a találatok zöme az otthoni, házi drogfőzésről szól. Megváltozott a szó jelentése.

Az ókori bab favizmust okozott

Az itt következő etnobotanikai történet inkább a szó eredeti jelentéshez kapcsolódik. Az ókorban a bab, tudományos nevén Vicia faba, általánosan termesztett és a mediterrán táplálkozásban nagyon fontos növény volt. Ma ugyanezt a növényt lóbabnak hívjuk.

Lóbab

A lakosság egy kis részénél az ókori bab rendszeresen betegséget okozott, amelyet favizmusnak hívnak. Érdekes módon ugyanezek a favizmusra érzékeny emberek viszont némi toleranciát mutattak a maláriával szemben. A "mala aria", azaz rossz levegő elnevezés arra utalt, hogy már az ókoriak is tudták, hogy a váltóláz a mocsárból származik. (A köztesgazda szúnyog, a benne élő parazita és a sarlósejtes anémia összefüggése persze nem volt ismert.)

A paszuly felváltotta a lóbabot

Szinte hihetetlen a feltételezés, de talán mégis igaz, hogy rájöhettek a bab és a malária közti összefüggésre, és inkább felhagytak a babevéssel, hogy megszabaduljanak a malária gyötrelmeitől. Ötszáz éven át nem ettek babot Európában. Az Amerikából származó paszuly, latinul Phaseolus vulgaris, viszont étkezési szempontból nagyon hasonlított, így átvette lóbab táplálkozási szerepét, és később a nevét is. Ma a Phaseolus vulgaris a bab.

Paszuly

A növények védekeznek a megevés ellen

Ez sem ártalmatlan növény, szinte az egész növénycsalád mérgező. De hát ez érthető is, hiszen a gyümölcsök kivételével a növények nem szeretik, ha megeszik őket: szúrnak, kemények, ehetetlenek, mérgezőek. A babot is csak hőkezelés után, azaz sütve-főzve fogyaszhatjuk. A család egy másik tagja, a szója olyan mérgező, hogy azt hőkezelés nélkül még forgalmazni sem szabad, mégis divatétel és egészségtáplálék (dara, kocka, tofu, húspótló) lett belőle, megkapjuk kéretlenül is szinte mindenbe belekeverve (felvágott, sűrítő, csokoládé). A lóbabból viszont azóta a kertészek kinemesítették a veszélyes anyagokat, így mára a lóbabból készült nyers saláták is ehetővé váltak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR