Különleges zöldségek.
Bár nem egyik napról a másikra, de az étkezésünk folyamatosan változik. Új alapanyagokat építünk be, újra felfedezünk rég nem látott növényeket.
Fura módon, Amerikából indult például hódítóútjára német területekről a fodros kel. Az egészségesebb ételekre vágyók saláta, szendvicsbe való vagy zöld smoothie formájában igyekezték a káposztafélét az étrendbe csempészni.
Újabban a hínár, tengeri moszat elfogadtatására is látunk kísérleteket. Ezt az ételt sonkacsíkokkal tálalva, rágcsában, vagy tészta mellé ajánlják. Rendkívül értékes anyagokat tartalmaz, így például fehérjét, jódot, folsavat, omega-3 zsírsavakat. Ráadásul hozzájárul a környezetvédelemhez, a fenntartható fejlődéshez és az sem mellékes, hogy a vegetáriánusok étrendjében is helyet kaphat.
A tehéntejnek is egyre több alternatívája jelenik meg az üzletekben. A növényi tejek közül már jól ismert a mandula- vagy zabtej, de a kesuból, dióból vagy makadámdióból készült italok is elérhetőek már.
Az ősi maják körében jól ismert chiamag is reneszánszát éli. A fehérjében gazdag magocskák rengeteg energiát raktároznak, nem véletlenül jelent a nevük erőt. Nem sokkal ezelőtt a Fülöp-szigetekről származó lila yamgyökeret is újra felfedezték, azóta pedig édességekbe és fagylaltokba teszik.
A kurkuma és a sárga gyömbér is egyre több helyen kapható. Ezek a különleges fűszernövények ráadásul akár otthon is nevelhetők cserépben, így könnyebb őket az ételek ízesítéséhez is beszerezni.
A fermentált, erjesztett ételek, páclében eltett savanyúságok is divatba jöttek. Különféle fermentált zöldségek jelentek meg a piacon, a koreai kimchi például nagy népszerűségnek örvend. Általában kínai kelből készül, amit sóval tesznek el, majd fokhagymával, hagymával, fűszerekkel, chilivel ízesítenek és sötétben tárolnak. A tárolás során a kimchi erjedni kezd és elnyeri a jellegzetes ízét.