Mi történik a balkonon és a teraszon novemberben?

Mi történik a balkonon és a teraszon novemberben?

Felkészülés a télre.

Novemberben általában megérkeznek a fagypont alatti hőmérsékletek. Ez félreérthetetlen jelzés arra, hogy ideje a cserepes növényeink téli védelméről gondoskodni. A téli előkészületek mellett is akadnak még munkák: így például őszi kompozíciókkal érdemes beültetni a dézsákat, cserepeket, és a tavaszi hagymás növényeket is ideje elültetni.

Növények védelme a rágcsálók ellen

Amennyiben nem kívánatos vendégek nyomait fedezzük fel, sűrű szemű dróthálóval tekerjük körbe a bokrokat, fácskákat. A cserépben, dézsában, konténerben nevelt fásszárúakat ugyanúgy védjük a falánk nyulaktól és társaiktól, mint a kertben növő példányokat.

balkon terasz november 08

Muskátlidugványok teleltetése

Amennyiben a muskátlinkat a következő szezonra is szeretnénk átmenteni, most kell dugványt vágnunk a növényről. A dugványt állítsuk nedves tőzeg-homok keverékbe és fóliatakarás alatt tartsuk a következő évig hűvös, világos helyen. Többéves anyanövény esetén nem ajánlatos az átteleltetés, mivel ezek már gyakran erősen fásodottak, csúnyák.

balkon terasz november 02
Forest and Kim Starr

Cserepes növények átteleltetése

Legkésőbb novemberben várhatóak az első éjszakai fagyok, még az enyhébb klímájú területeken is. Éppen ezért már ideje a cserepes növényeket a telelőhelyükre behozni. Az átteleltetés alapszabálya: minél melegebb a helység, annál világosabbnak kell lennie. 5°C körüli, egyenletes hőmérsékleten még az örökzöldek is telelhetnek sötétben, a levelek károsodása nélkül. A robusztusabb mediterrán fajok, mint például a leander vagy az olívabogyó akár a szabadban is telelhetnek enyhe fagy esetén, ez sokkal inkább ajánlott, mint olyan helyiségben, ahol a hőmérséklet és a fényviszonyok nem ideálisak. Ezért ezeket a fajokat ameddig csak lehet, kinn hagyhatjuk.

A cserepes növények bebugyolálása

A télálló cserepes növényeket is védeni kell, hogy átvészeljék a kemény időszakot. Fóliából vagy jutából készült, vastag szigetelőréteg megakadályozza a gyökérlabda kifagyását. Állítsuk a tartókat hungarocell lapokra, így a cserép sem fog annyira kihűlni. Az örökzöldek fényt és levegőt igényelnek, a fagyos időszakokban elegendő tűlevelekkel, fenyőágakkal takarnunk őket. A cserepeket, dézsákat helyezzük a ház fala mellé, kerüljük a déli fekvésű oldalt, védjük őket a keleti széltől és fagymentes időben szükség szerint öntözzünk.

Teraszbútorok téliesítése

A fa kerti bútorok időtlenül szépek, kellemes hangulatot teremtenek. Annak érdekében, hogy a telet ugyanolyan állapotban éljék túl, speciális faolajjal érdemes kezelni őket. Ez védi a nedvesség és az UV sugárzás káros hatásától a felületüket.

balkon terasz november 03

A mocsári kockásliliom hagymáinak ültetése

Amennyiben nyár végén elfelejtettük a tavasszal virágzó hagymásokat elültetni, még novemberben is megtehetjük. A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris)  napos vagy félig napos helyet és nedves, tápanyagban gazdag talajt igényel. Ültessük a kis hagymákat egy cserépbe, vödörbe kb. 8 cm mélyen, vékony homoktakarással. Végül öntözzük be alaposan. Helyezzük a tartót napos, védett helyre a teraszon, vagy az erkélyen és gondosan fedjük le, csomagoljuk be.

balkon terasz november 04

Cserepes évelők téli védelme

A télálló évelők is hálásak némi védelemért, amikor ugyanis cserépben állnak, sokkal sérülékenyebb a gyökérlabdájuk, mint a szabadföldben. A cserepes évelőket legjobb szorosan egy fából vagy hungarocellből készült tartóba helyezni, a hézagokat, réseket pedig mulccsal vagy kéreggel kitölteni.

Pihenés a frangipáni számára

Októberben és november a trópusi, illatos virágú szépség, a vörös frangipáni vagy templomfa megkezdi pihenését. Biztosítsunk ehhez 12-15°C-os szobahőmérsékletet, például egy ablakpárkányban vagy télikertben. Ez a növény nagyon érzékenyen reagál a hideg hőmérsékletre, könnyen tönkremegy. A lombnélküli állapotban csak kevés vizet igényel. Csak annyit öntözzük, hogy a gyökerek ne száradjanak kik. Áprilisban-májusban újra kihajt.

balkon terasz november 05

Dáliák: itt az ideje a téli álomnak

Miután a lombozat elszáradt és megérkeztek az első fagyok, a dáliákat ideje az áttelelésre előkészíteni. Ehhez minden, a talaj közelében lévő hajtást vágjunk le egy éles metszőollóval. A gyökérgumókat távolítsuk el az edényből, tisztítsuk meg a földtől, majd hagyjuk a fészerben vagy a garázsban egy napig száradni. Ezt követően tisztítsuk meg, és csak az egészséges, sértetlen dáliagumókat tegyük el újságpapírba csomagolva száraz, sötét, hűvös helyre a pincébe telelni.

balkon terasz november 06

balkon terasz november 09
F. D. Richards

Óvakodjunk a nedves aljzattól

A leggyakoribb hiba a cserepes növények teleltetésénél a rendszertelen öntözés. A gyökereknek sem kiszáradniuk, sem folyamatosan vízben álldogálniuk nem szabad.

Örökzöld téli szépségek

Az örökzöld törpecserjék, mint a dérbabér, a kúszó fajdbogyó vagy az alpesi hanga még télen is frissek, zöldek a teraszon. Ügyeljünk arra, hogy a gyökérlabda ne nedvesedjen nagyon át, de ne is legyen száraz. Amennyiben a gyökérlabda átfagy, védjük egy darab gyapjúval a téli nap okozta kiszáradás ellen.

balkon terasz november 07

A föld felső részének meglazítása

Azoknál a növényeknél, amelyeket régóta nem ültettünk át, a termőföld felső részén egy kéreg képződhet a szárazság, a tápoldat vagy a vízkőlerakódás következtében. Ezért lazítsuk meg villa segítségével ezt a kérget és cseréljük ki a föld felső részét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR