Tél az erkélyen: tippek a balkonkerti növények sikeres átteleltetésére

Tél az erkélyen: tippek a balkonkerti növények sikeres átteleltetésére

Ha szeretnénk, hogy az erkélyen tartott növényeink biztosan megéljék a tavaszt.

Ha nincs kertünk, semmi gond: a konténeres kertészkedést erkélyen, teraszon, tetőkertben bárki sikerrel művelheti. A balkonkerti növények a tél beköszönte előtt igényelnek azonban egy kis extra odafigyelést, törődést.

Az ilyenkor elvégzendő feladatok célja, hogy a következő szezonban is egészségesek és életerősek legyenek a cserepekbe, dézsákba ültetett növények. Lássuk, mi mindent tehetünk azért, hogy a konténerkertünket felkészítsük a fagyos időjárásra!

balkonkert atteleltetese 01

A balkonkert télen

Még a nem is olyan távoli múltban az egyéves növények alkották a balkonkerti növények túlnyomó részét. Manapság azonban az évelőktől kezdve a különböző méretű díszcserjéken át egészen az alacsonyabb fácskákig terjed a teraszokon, erkélyeken előszeretettel nevelt edényes növények skálája.

A mulandó egynyári növényekkel szemben az évelőket érthető módon szeretnénk átmenteni a következő szezonra. Mivel azonban a szabadban tartott cserepes növények gyökérzete fokozottan ki van téve az időjárás viszontagságainak, köztük a fagynak, ezért kiemelten fontos a balkonkerti növények lehető legjobb téli védelme.

Mindenekelőtt a megfelelő ültetőedény kiválasztása igen fontos a sikeres teleltetés szempontjából. A terrakottából, betonból, kerámiából készült termékek esetenként nem jól viselik a fagypont alatti hőmérsékletet. Olyan edényt válasszunk ezért, amelynek a falvastagsága legalább 1,5-2,5 cm, hogy megelőzhető legyen az esetleges megrepedésük, illetve részesítsük előnyben az üvegszálas, polietilén vagy hasonló termékeket. Ez utóbbiak további előnye, hogy a súlyuk jóval kisebb, így sokkal könnyebben mozgathatók. A növények jó része továbbá jobban érzi magát, ha méretesebb, 45-60 cm-es cserépbe ültetjük azokat.

balkonkert atteleltetese 02

Hogyan teleltessük át a balkonkerti növényeket?

Számos lehetőség van az erkélyen tartott növények átteleltetésére. Először is, ha a cserepek többsége kisebb és van kertünk is, ássunk valamennyinek akkora gödröt a kertben, hogy a peremükig a talajba tudjuk azokat süllyeszteni. A cserepek körül tömörítsük a földet, a tetejükre pedig szórjunk bőven szalmából vagy száraz avarból álló talajtakarót.

Azt is megtehetjük, hogy az összes cserepet az épület keleti vagy északi oldalára egy csoportba összehordjuk, majd szalmával vagy száraz levelekkel betakarjuk azokat. A cserepeket továbbá védett helyre, például fészerbe vagy garázsba is behozhatjuk a téli hónapokra. Ez esetben ajánlott időnként ellenőriznünk a növények földjét, nehogy teljesen kiszáradjanak.

Természetesen arra is lehetőség van, hogy egyszerűen betakarjuk, becsomagoljuk a növényeket, különösen akkor, ha nem áll módunkban azokat a lakásban vagy más fagymentes helyiségben elhelyezni. A növényeket örökzöld ágakkal vagy szalmával vegyük körbe, esetenként használhatunk spárgát ezek rögzítésére. Egyes növények zsákvászonba beburkolva jobban átvészelik a telet. A magasabb, oszlopos növekedésű növényeket, csirkedrótból készült kis kerítéssel vegyük körbe, majd a növény és a drótháló közötti hézagot száraz avarral töltsük ki. Végül az egészet vízhatlan polietilén takaróponyvával takarjuk le.

A cserepeket olyan dobozokba is beállíthatjuk, amelyet hőszigetelő polisztirol gyönggyel töltöttük fel. A növények tövét kb. 5 cm vastag rétegben, keményfából készült mulccsal, felül pedig könnyű pokróccal védhetjük. Egy-egy várható keményebb fagy előtt pedig akár pár réteg újságpapírral is betakarhatjuk a növényeket.

balkonkert atteleltetese 03

Az erkélyen tartott növények téli gondozása

Függetlenül attól, hogyan védjük a növényeinket az elemektől, mindenképpen szükségük lesz némi vízre még a téli hónapokban is. A növények földjét tartsuk tehát enyhén nyirkosan, éppen csak annyira, hogy a gyökerük ne száradjon ki. Még az első előrejelzett nagyobb fagy előtt alaposan öntözzük meg a növényeket, majd pedig akkor, amikor a hőmérséklet 4 °C fölé emelkedik. Az is rendkívül fontos, hogy télidőben ne hagyjuk a növényeket pangó vízben állni, különben még elfagynak. A szabad ég alatt telelő balkonkerti növényeknek tápanyag-utánpótlásra nincs szükségük.

Ügyeljünk arra, hogy tavasszal ne siessük el a védőburkolat eltávolítását, az anyatermészet ugyanis igencsak szeszélyes lehet. Ha a cserepes balkonnövényeket télen a lakásban tartottuk, fokozatosan szoktassuk vissza azokat a kinti körülményekhez, hogy a hőmérsékletkülönbséghez akklimatizálódni tudjanak. Az így megedzett növények a különböző kártevőkre és betegségekre is kevésbé lesznek fogékonyak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR