Tényleg áttelel a sztívia?

Tényleg áttelel a sztívia?

Igen, de csak védett helyen!

A Dél-Amerika szubtrópusi vidékeiről származó, nap és meleg-szerető cukornövény dézsás növényként nagyon népszerű. Édes ízű leveleit októberig lehet szedni. A hideget és a fagyot azonban nem bírja a növény. Akinek van fűthető üvegháza vagy egész évben lakható télikertje, költöztesse be a fagyok előtt ide a sztíviát, világos helyre, 18-20 fokos hőmérsékletre. Így akár télen is tovább lehet tépkedni az édes leveleket, melyeket teához vagy desszertekhez pompásan fel lehet használni. Ha viszont nincs ilyen teleltető helyünk, akkor a növényt késő ősszel, amikor már nem hoz több új hajtást, vágjuk vissza, és próbáljuk meg kiteleltetni sötét helyen, 10 fokos hőmérsékleten (például a pincében).

 sztivia teleltetese 3

Nemcsak az erős fagy tud kárt tenni a dézsás növényekben, hanem az erős őszi szél és a túl sok eső is megárt a murvafürtnek, citrusnövényeknek vagy enciáncserjének. A beköltöztetésre nincs pontos határidő minden faj esetében: az enyhébb éghajlatú északnyugati részeken a teleltetési időszak például rövidebb, mint az ország délkeleti részén, ahol hidegebb van, és a fagy is jellemzően tovább tart. Emellett a klímaváltozás miatt a téli fagyos időszak eltolódott vagy lerövidült.

Fontos a hőmérséklet és a fény. Elvileg a dézsás növényeket nem kell túl korán beköltöztetni. A telelőhelyre érvényes szabály: minél világosabb a helyiség, annál magasabb kell legyen a hőmérséklet. Ami fordítva azt jelenti, hogy egy sötét helyiség egyben hűvös is kell legyen. A legtöbb dézsás növény 5-15 fok közötti hőmérsékleten telel ki legjobban. A pihenőidőszak alatt nem kell trágyázni, és a növények akár egy hónapig is jól bírják víz nélkül.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR