Így szabaduljunk meg a selyemfényű puszpángmolytól, 3 lépésben!

Így szabaduljunk meg a selyemfényű puszpángmolytól, 3 lépésben!

Nincs minden veszve.

A selyemfényű puszpángmoly nem ismeretlen már a legtöbb kerttulajdonos számára, néhány éve rendszeresen szerepel a hírekben, újságokban, elképesztő pusztításokat végzett a sövényeken, bokrokon, amióta megjelent hazánkban. 2011-ben jelentették először Sopron környékéről, azóta már az egész országot végigrágta.

puszpangmoly 3 lepes 06

Az eredetileg ázsiai elterjedésű molylepke imágója ártalmatlannak tűnik, és az is, a fő bűnös hernyójáról mindez már nem mondható el. Mindent felfal: a fiatal hajtások kérgét ugyanúgy, mint a leveleket. Az Európában jellemző 3 nemzedéke gyakorlatilag teljesen kipusztítja a puszpáng (Buxus)  bokrokat, sövényeket.

puszpangmoly 3 lepes 01

A hobbikertészek nagy része ezért rövid úton megoldva a problémát, fájó szívvel megvált örökzöld kedvencétől. Erre azonban nincs feltétlenül szükség, mert türelemmel és néhány intézkedéssel a támadás ellenőrzés alatt tartható és agresszív kémiai szerek használata nélkül is megszabadulhatunk a kártevőtől.

Nézzük, mit kell tennünk, ha szeretnénk a puszpángunkat megmenteni!

puszpangmoly 3 lepes 02

1. lépés. Vágjuk vissza súlyosan fertőzött bokrokat!

Amikor észrevesszük a növény fertőzését, netán hernyókat is látunk, először is fel kell mérnünk, hogy milyen fokú a fertőzöttség. Amikor már szemmel is látjuk a sárgászöld hernyók egy részét, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a növényen elbújva még több lapul. A gazfickók főként éjjel táplálkoznak, jól álcázzák magukat zöldessárga színükkel, és elrejtőznek a korona belsejében, ezért nem könnyű szabad szemmel észrevenni őket.

Amennyiben a kártevő már néhány hajtást elfogyasztott, vagy elszáradt leveleket találunk, elengedhetetlen a növények erőteljes visszametszése. Vágjuk vissza a sövényeket, bokrokat, körülbelül a magasságuk és szélességük felére. A növényeket ez nem teszi tönkre, a puszpáng jól regenerálódik, könnyen kihajt újra. A levágott, fertőzött ágakat gyűjtsük össze egy zsákban. A bokrokat ajánlatos egy kis szaruliszttel megszórni, hogy segítsük az új hajtások képződését.

puszpangmoly 3 lepes 03

2. lépés: A növények átmosása magasnyomású mosóval

A metszés után fontos, hogy a maradék hernyók közül is a lehető legtöbbet eltávolítsuk a bokorról. Magasnyomású mosóval ez a művelet gyorsan és hatékonyan elvégezhető. Mielőtt nekikezdenénk, helyezzünk egy műanyag lapot vagy fóliát a sövény, bokor egyik oldalához. Annak érdekében, hogy ezt a vízsugár ne repítse magasra, kövekkel, kavicsokkal rögzítsük az alját.

Ezt követően a legerősebb vízsugárral fújjuk a sövényt a másik, nem fóliázott oldalról. A szórófejet tartsuk nyugodtan a koronába, néhány levelet is lesodrunk így, de ami lényegesebb, hogy a hernyók nagy részétől is megszabadulunk. A kis zöld kártevők fel fognak repülni a fóliára, onnan pedig azonnal össze kell gyűjteni őket, hogy ne mászhassanak vissza a bokorra.

puszpangmoly 3 lepes 04

3. lépés. A hernyók kezelése biológiai szerrel

Előfordulhat, hogy az említett intézkedések ellenére is szükség van növényvédőszerre, hogy az utolsó darab hernyótól is megszabaduljunk. A Bacillus thuringiensis kurstaki  törzs toxinjait tartalmazó engedélyezett készítmények Magyarországon a Dipel és a Dipel ES. A Sajnos a biológiai védekezés nem túl hatásos, az említett készítmények csak nagyon korlátozott időszakban fejtik ki hatásukat (fiatal hernyók ellen, amik védetten élnek, így el sem éri őket a szer), és kijuttatva is nagyon rövid ideig őrzik meg hatékonyságukat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR