Buxus-horror: hernyó, bolha és rozsda is marja

Buxus-horror: hernyó, bolha és rozsda is marja

A puszpángra rájár a rúd mostanában, hiszen a kártevői és kórokozói elszaporodtak. Különösen a hálót szövő moly hernyójától kell félnünk, amely tarra rágja a bokrot.

Mindent összevéve, az örökzöld puszpángra, más néven buxusra (Buxus sempervirens) nézve csekély számú kártevő vagy betegség jelent valódi veszélyt.

Sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy tápanyaghiány, illetve alul- vagy túlöntözés következtében szenved károsodást a növény. Ha azonban nem ezek miatt támad problémánk a buxussal, azt valószínűleg az alábbi gyakori betegségek, illetve kártevők egyike okozza:

Kártevők

Puszpáng-levélbolha (Psylla buxi)

Tünetek: A levélbolhák apró lárvái, nimfái a fiatal hajtások nedvét szívogatják, aminek következtében a növény elsatnyul, növekedése visszamarad, a károsodott levelek pedig a káposztalevélhez hasonlóan begörbülnek (lásd a legfelső képen).

Kezelés: Általában ez az állapot nem igényel kezelést, hacsak nem súlyos fertőzésről van szó. Rendszeres nyírással eltávolíthatjuk a fertőzött lombozatot. Ezzel nagyban csökkenthetjük a kifejlett levélbolhák, a nimfák, valamint a peték számát, amelyek egyébként át is telelnének. Ha szükséges, májustól júniusig permetezzük a növényt kontakt hatású rovarölő szerrel, hogy megszabaduljunk a nimfáktól.

Puszpángmoly

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) nemrég, csupán 2011-ben jelent meg Magyarországon. A puszpáng az egyetlen tápnövénye.

Tünetek: A puszpángmoly táplálkozó hernyója károsítja a növényt, a levelekről teljesen lerágja a szöveteket és a levéllemezt. Nagymértékű fertőzöttség esetén egyáltalán nem marad a növénynek levele, csupán a szárak és a levélnyelek maradnak meg, amelyeken a lárvák szövedéke is látható.

Puszpángmoly

Kezelés: Rendszerint elegendő, ha a fertőzött növényi részeket mihamarabb eltávolítjuk és megsemmisítjük. Súlyos fertőzés esetén rovarölő szerrel védekezzünk, amely elsősorban a fiatal lárvák ellen hatásos. Ilyen rovarölő szer a metoxifenozid hatóanyagú Strip-10 >>

Betegségek

A levelek foltosságáért felelős Phyllosticta növénypatogén gombák, Hyponectria buxi és társai

Tünetek: Gombabetegség, amelyet különböző fajok okozhatnak; a leggyakoribbak a fentiekben említettek. A fertőzést könnyen felismerhetjük a jellegzetes halványbarna vagy sárga foltokról, amelyek általában a levelek fonákán találhatók.

Kezelés: A leghatékonyabb módszer a fertőzés megállítására, ha megmetsszük a puszpángot és megsemmisítjük a fertőzött növényi részeket.

Puszpáng-levélrozsda (Puccinia buxi)

Tünetek: Erre a gombás fertőzésre a kis, sötétbarna pusztulák a jellemzők, amelyek a levelek felszínén és fonákán alakulnak ki. Általában kora ősszel jelenik meg a betegség, és akár egészen tavaszig fennmaradhat.

Levélrozsda

Kezelés: Általában a fertőzött lomb lenyírása megoldja a problémát. Megpróbálkozhatunk szisztémás gombaölő szerrel is, de mivel a növény szervezete az évnek ebben a szakában nyugalmi állapotban van, nem garantált az eljárás hatásossága. Javasolt szerek a gombabetegségek ellen: Manfil, Champion

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR