Fenyőgally, borostyán, buxus: kerti növényekből kötött koszorúval várjuk a karácsonyt!

Fenyőgally, borostyán, buxus: kerti növényekből kötött koszorúval várjuk a karácsonyt!

Az egyszerű szalmagyűrűt számtalan módon feldíszíthetjük, de venyigéből is könnyen fonhatunk koszorút.

A fenyőágakkal bevont klasszikus adventi koszorú alapjául általában egy kemény szalmagyűrű szolgál, amelyet a fenyőágak teljesen eltakarnak.

Azonban más természetes anyagokból is készíthetünk koszorút, amelyet kár lenne eltakarni. Ilyen anyag pl. a szilfa, a nyírfa ágai, az iszalag indája vagy a venyige.

Gyertyákkal és egy kevés díszítő hozzávalókkal mindegyiket szépen fel lehet díszíteni. Ahhoz, hogy a gyertyánk biztosan álljon, ajánlott gyertyatartó edényt használni alátétként, vagy a gyertyákat a koszorú közepébe kell elhelyezni.

kerti noveny karacsonyi koszoru 02 

A tűzőhab-gyűrű kiváló alap az örökzöld olajfa, borostyán és babérmeggy-leveleknek, amelyek a nedves habba tűzve hosszabb ideig frissek és szép zöldek maradnak.

A frissen kötött fenyőkoszorú tart a legtovább. Az alapot egy vastag szalmakoszorú képezi, amely szilárd támaszt biztosít a fenyőágaknak és a gyertyáknak.

kerti noveny karacsonyi koszoru 20

A fenyőágakat kb. tenyérnyi hosszúságúra vágjuk el, és kis csokrokba fogva laposan fektessük a szalmakoszorúra. Az ágak végét vékony kötöző-dróttal körültekerve rögzítsük a szalmagyűrűhöz úgy, hogy a szálak fedjék egymást.

kerti noveny karacsonyi koszoru 03

A gyertyák aljába nyomjunk 2-2 erős drótot leszúrónak. Mivel a felmelegített drótot könnyebbel betudjuk szúrni a viaszba, előzőleg rövid ideig tartsuk láng fölé. A leszúrót csúsztassuk a koszorúba, ügyeljünk arra, hogy a gyertya egyenesen és stabilan álljon.

Mesebeli csendéletet varázsolhatunk, a sok zöld közé ágyazott nyírfakéregből készített fenyőágakkal, datolyával, tobozokkal és visszafogott színű gyertyákkal, amelyek beleolvadnak az összképbe.

kerti noveny karacsonyi koszoru 05

Lépcsőzetes nyírfa emelvényeken szépen érvényesül a négy gyertya, melyeket borostyánnal, fenyőággal és boróka ágakkal veszünk körül, amit klemátisz inda és szárított virág díszít.

Egzotikus jelleget is varázsolhatunk hagyományos formában. Kör alakban tűzdeljünk össze a kéregdarabokat ragasztó-pisztollyal. Kövirózsákat rögzítsünk rá hosszú gombostűkkel és időnként vízzel permetezzük be.

 kerti noveny karacsonyi koszoru 06

Egy vastag iszalagindát tekerjünk lazán kör alakba, szőjük át kökényágakkal, erdeifenyővel és tűzdeljük meg fenyőtobozokkal. Ebben a formában a gyertyák nem állnak stabilan a koszorúban, ezért azokat állítsuk a koszorú mellé egy régi viharlámpába téve.

kerti noveny karacsonyi koszoru 21

Piros összhatású koszorút állíthatunk össze, amelyet a piros vesszőjű szibériai som hajlékony ágaiból készítünk. A koszorút magyalbogyók és levelek vesznek körül. Természetesen a piros színű gyertyákat a közepébe rögzítjük.

 kerti noveny karacsonyi koszoru 04

Mediterrán stílusirányzatot követi az olajág koszorú, pasztell árnyalatú gyertyákkal. A dézsás olajfát gyakran vissza kell vágni, mielőtt beköltöztetjük a téli menedékhelyére, így nem okozhat gondot az alapanyag. Nedves tűzőhab-gyűrűbe szurkáljuk bele az ágakat, ilyen formában tovább friss marad.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR