Buxusomat meglepte valami, határozottan nem tett jót neki!

Buxusomat meglepte valami, határozottan nem tett jót neki!

A puszpáng mintha bepókhálósodott volna, a levele is szárad.

Nyár elején-közepén nem ritka, hogy a kerttulajdonos azt veszi észre, hogy az addig egészségesnek tűnő örökzöld puszpáng (Buxus sempervirens)  bokrait meglepte valami, és kezd elszáradni. Olyan, mintha egy láthatatlan pók fonná be és enné meg a hajtásokat. A bokor alatt apró kis zöld morzsák láthatók, a "pókhálósodott" ágak pedig száradtak. Előfordul, hogy több, egymástól távolabb ültetett bokor mindegyikén ugyanúgy észrevehető ez a különös jelenség.


De vajon mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan lehetne megőrizni a tulajdonos számára oly kedves növényeket?

buxust puszpangmoly meglepte 02
Selyemfényű puszpángmoly, a lárvája, illetve a kártétele (Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

Az örökzöld puszpáng, más néven buxus nem kis kalamajkába került. Az utóbbi években honosodott meg ugyanis hazánkban egy új kártevője, a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis). Az ellene való védekezést nem célszerű halogatni! Javasolt minél előbb kezelni a bokrokat, különben kopaszra, tarra rágják a kártevő falánk lárvái.

buxust puszpangmoly meglepte 03

Észlelésük esetén minél előbb el kell távolítani a kártevővel fertőzött hajtásokat, és megsemmisíteni azokat. Házikertben ez a védekezési mód általában elegendő. Ezt követően folyamatosan figyelni kell a bokrokon a kártevő jelenlétét.

buxust puszpangmoly meglepte 04

Súlyos fertőzésénél a deltametrin hatóanyagú Decis, a cipermetrin hatóanyagú Ciperkill, az acetamiprid hatóanyagú Mospilan, Gazelle, Spilan, a metoxifenoxid hatóanyagú Runner és a diflubenzuron hataónyagú Dimilin rovarölő szerek hatásosak a rágó szájszervű hernyók ellen. A rovarölő szerek ölő hatása elsősorban a fiatal lárvák ellen kifejezett.

Valószínű, hogy egy vegetációs időszakon belül szükség lesz újabb permetezésre is, mivel a lepkének több nemzedéke fejlődik ki. Még augusztusban is rajzik, szeptemberben is várható újabb hernyónemzedék és azok rágása.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR