Miként védekezzünk az őszibarack tafrinás levélfodrosodása ellen?

Miként védekezzünk az őszibarack tafrinás levélfodrosodása ellen?

Kiemelten fontos a megelőzés.

A tafrinás levélfodrosodás (Taphrina deformans)  az őszibarack egyik legjelentősebb betegsége. A gomba fertőzésének hatására a levelek fodrosodnak, ráncosodnak, megnagyobbodnak, vastagodnak, hólyagossá, hullámossá válnak. Színük először sárgás, majd piros lesz. A fertőzött levelek lehullanak, súlyos esetben a fa fel is kopaszodhat. A hajtások felületén egyenetlen, kissé kiemelkedő, sárgás színű megvastagodások, deformációk keletkeznek.

Ritkán a gyümölcsök is fertőződnek, héjukon hólyagokat, torzulásokat, húsukon rothadást figyelhetünk meg.

A védekezésben a megelőzésnek kiemelt szerepe van. A jellegzetes tünetek a fertőzés után kb. 1-2 héttel jelentkeznek, a védekezéssel a tünetek megjelenéséig nem lehet várni. A legfontosabb a lemosó permetezés réztartalmú szerekkel, a gomba ugyanis a fás részeken telel át. Emellett metszéskor el kell távolítanunk a beteg, torzult részeket, vissza kell vágnunk őket az egészséges részig.

A tafrina rügypattanástól május elejéig fertőz 4-14 °C közötti hőmérsékletnél. Csapadékos, hűvös időjárás nagyon berobbanthatja a fertőzést, a ködös, magas páratartalmú időszakok kedveznek a kórokozó felszaporodásának. A fiatal zöld részek egérfüles állapotában megelőző jelleggel kezdjük el a kémiai védekezést (március vége, április eleje). Ezután még három alkalommal: pirosbimbós állapotban, virágzás végén és terméskötődéskor ismételjük meg az eredményes védekezés érdekében. Május elejéig számíthatunk fertőzésére, minél szárazabb és tartósan melegebb (15-20 °C) az időjárás, annál kedvezőtlenebb a körülmény fertőzésének.

A gombabetegséggel szemben ellenálló fajták nemesítése kihívást jelent. A sárgahúsú közép, illetve kései érésű fajták és a nektarinok a legérzékenyebbek. A fehérhúsúak jobban ellenállnak a gombabetegségnek, fertőződésük esetén is csak ritkán hullik le a lomb. A toleráns fajtákat könnyen felismerhetjük: az a fa, amely a mi éghajlatunkon még 10 év után is él és ízletes gyümölcsöt terem, biztos hogy rendelkezik egy viszonylag jó ellenálló képességgel, különösen akkor, ha az élete során még sosem, vagy csak nagyon kevésszer permetezték.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR