Meglepő fordulat: mitől lett fodros az őszibarackfa levele?

Meglepő fordulat: mitől lett fodros az őszibarackfa levele?

A fodrosodás sajnos nem jelent jót.

Előfordul, hogy a gyanútlan kertész egyszer csak arra lesz figyelmes, hogy az őszibarackfa levelei fodrosodni kezdenek. Látszólag minden különösebb ok nélkül áll be a változás, hiszen a fának az előző évben még nem volt semmi baja, szépen termett. Még a szokásos Rézoxiklorid, Score 250EC és Folicur Solo permetet is megkapta.

oszibarackfa level fodrosodasa 02
Szabó József

A megoldás a következő: a tafrinás levéldeformációt, levélfodrosodást egy gomba (Taphrina deformans)  okozza, mely az őszibarackfán telel, ezért javasolt nyugalmi időben és rügypattanáskor réztartalmú szerekkel, bőséges permetlével lemosó permetezést végezni ellene.

oszibarackfa level fodrosodasa 03
Szabó József

A gomba az új levélkéket már akkor fertőzi, amikor azok 0,5-1 cm-esek. Ezért ettől a mérettől a meleg idő állandósulásig – amennyiben párás, esős és hűvös időjárás az uralkodó – permetezni kell a fertőzés megelőzésére.

oszibarackfa level fodrosodasa 04
Szabó József

A Score és Folicur Solo hatásos szerek a baj ellen, de csak akkor, ha a fertőzéskor kezeljük velük a fát. A torzult levelek a fertőzés után 10-14 nappal jelennek meg, ekkor már a permetezés elkésett, de az újabb fertőzés ellen hatásos lehet.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR