Mikor és mit vágjunk le, avagy mindent a szeder metszéséről

Mikor és mit vágjunk le, avagy mindent a szeder metszéséről

Fontos a támaszték.

Amennyiben rendezett, karbantartott bokorra és bő szüretre vágyunk, megfelelő metszésben kell a szedret részesítenünk. Enélkül apró termésre és burjánzó, mindent beborító növénytömegre számíthatunk.

Az első lépés, hogy már a növény ültetése után meg kell kezdenünk a szederbokor formájának kialakítását. Kezdettől fogva valamilyen tartó, rács mellett kell nevelnünk, a támasztéknak kb. 8 méter hosszúak kell lennie, a feszítőhuzalokat pedig a talajfelszíntőlé 50, 100 és 150 cm magasan kell rögzíteni. A régi és az új hajtások rácshoz kötözése segítségével mindig nyomon tudjuk követni, hogy mit kell eltávolítanunk, mivel megkönnyítik a helyzet átlátását.

A legjobb időszak a szeder metszéséhez a tavasz. A szeder az előző évi vesszőkön hozza gyümölcseit, amelyek tavasszal talajközelben visszavághatók. A régi és új hajtások könnyebb azonosítása érdekében érdemes gyorsan növő fajtákat termeszteni, pl. a ’Thornless Evergreen’-t. A metszést a legjobb márciusban elvégezni, bármilyen is legyen a fajtánk.

A régi fajták, pl. a már említett, tövisnélküli ’Thornless Evergreen’ vagy a szúrós ’Theodor Reimers’ erőteljesen növekednek és akár 3 m hosszú gyümölcstermő vesszőket is hozhatnak.

Alapvetően tavasszal ültessük a szedret, mivel a tövek enyhén fagyérzékenyek. Az ültetés évében még az erős növekedésű szedrek is csak gyengén hajtanak ki és rövid hajtásokat hoznak. Tavasszal keressük meg a négy legerősebb vesszőt és kössük ezeket jobbra és balra a tartórács felső részéhez.

Az alsó huzalok ilyenkor még üresen maradnak. Az erős növekedésű fajták gyakran már az első évben oldalhajtásokat fejlesztenek.

A következő években márciusban érdemes metszeni, vágjuk vissza a 4 fő hajtás oldalvesszőit 1-2 rügyre. Ha túl sűrűn állnak, akár egész oldalhajtásokat is eltávolíthatunk. A megmaradt rügyek tavasszal kihajtanak, virágot, majd augusztusban gyümölcsöt hoznak. Minél kevesebb gyümölcstermő hajtás van a bokron, annál jobb az egyes szedrek minősége. Ha nem metszünk, rengeteg, de apró szedret kapuk, amelyek csak viszonylag későn érnek be.

Miközben az előző évi hosszú hajtásokat a gyümölcsöket érlelik, a rizóma is terjed, újabb hajtások törnek elő a talajból. Ezekből is négyet érdemes meghagyni és kikötni, a többit pedig talajszinten visszavágni.

A következő tavasszal vágjuk vissza a szeder letermett főhajtásait közvetlenül a talaj felett és szedjük le őket a rácsról. Az alsó huzalhoz kötött hajtásokat rögzítsük a felső huzalhoz. Így az alsó vezetékek ismét szabadok lesznek.

Az új, tövisnélküli fajták, pl. a ’Loch Ness’, amelyet ’Nessy’ néven is forgalmaznak, viszonylag gyengén nőnek. Emiatt a hajtásokat nem vízszintesen rögzítik a huzalhoz, hanem legyezőszerűen.

Esetükben tavasszal vágjuk vissza az előző évi, letermett vesszőket és redukáljuk az egyéves hajtásokat 6-10 erőteljes, egészséges vesszőre. Ezeket a hajtásokat legyezőszerűen rendezzük: függőlegesen középen, oldalt átlósan rögzítve a huzalhoz. A szükséges rács kb. 180 cm magas és tövenként 3 méter széles legyen.

A hobbikertészek dolgát megkönnyíti az oldalt váltogató termesztési módszer, ami azt jelenti, hogy minden kétéves vesszőt ugyanabba az irányba vezetnek, pl. balra, jobbra pedig az egyéveseket rögzítik. Amikor a letermett vesszőket levágják, az új hajtásokat ismét a szabaddá vált huzalokra rögzítik. Rendszerető kertészek a letermett vesszőket gyakran rögtön ősszel, a szüret után eltávolítják. Ez a metszés azonban csak a nagyon enyhe klímájú területeken ajánlott, a hideg teleken ugyanis az idős vesszők fontos védelmet nyújtanak a fiatal hajtásoknak, mivel utóbbiak vékony, zöld kérge fagy vagy tűző nap hatására könnyen károsodhat.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR