A folytontermő málna metszése: tippek tanácstalan kertészeknek

A folytontermő málna metszése: tippek tanácstalan kertészeknek

Ismerd meg a piros gyümölcsű őszi málna metszésének lényegét.

Egyes málnafajták gyümölcse a nyár végén, kora ősszel érik be. Ezeket a fajtákat nevezzük őszi málnának vagy folytontermő málnának. Annak érdekében, hogy a málnabokor valóban teremjen is, meg kell metszenünk a vesszőit. Nem mindegy azonban, hogyan! A piros termésű őszi málna metszése nem bonyolult művelet, de mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy évente egyszer vagy kétszer szeretnénk-e a bokorról gyümölcsöt szüretelni. Aki tehát kíváncsi rá, hogyan és mikor kell az őszi málnát megmetszeni, olvasson tovább, az alábbiakban hasznos információkkal szolgálunk.

Ahhoz, hogy megértsük a piros termésű őszi málna metszésére vonatkozó szabályokat, fontos, hogy világos képet kapjunk a növekedési ciklusáról. A növény gyökérzete és gyökértörzse sok évig, ezzel szemben a vesszőnek nevezett szárai csupán két évig élnek.

A málna fiatal vesszői, az ún. egyéves vesszők zöldek, nem fásak, és virágrügyek fejlődnek rajtuk. Az egyéves vesszők csúcsán elhelyezkedő rügyeknek köszönhetően szüretelhetünk termést ősszel, míg a vessző alsó felén elhelyezkedő rügyekből csupán a következő nyár elején számíthatunk termésre.

oszi malna metszese 02

Mikor metsszük meg az őszi málnát, ha évi egy szüretet tervezünk?

Hogy megtudjuk, mikor kell az őszi málnát megmetszenünk, a válasz attól függ, hogy tervezünk-e nyári szüretet is. Sok kertész választja azt a megoldást, hogy a második, kora nyári málnaszüretet feláldozza az őszi, kiváló minőségű termésért.

Ha úgy döntünk, hogy feláldozzuk a kora nyári termést, nincs más teendőnk, mint a tél végén egyszerűen a talaj szintjéig visszavágnunk a bokor összes vesszőjét. Nyárra a bokor új vesszőket hoz, amelyek ősszel teremnek, majd ezeket kora tavasszal tőből ki is metszhetjük.

Ha tehát csak az őszi szüret a cél, az őszi málna metszése mondhatni gyerekjáték. Mindössze vágjuk ki az összes vesszőt olyan közel a földhöz, amilyen közel csak tudjuk. Azt szeretnénk ugyanis, hogy az új hajtások a talajból törjenek elő, ne pedig a levágott vesszők földből kikandikáló csonkjaiból.

oszi malna metszese 03

Hogyan metsszük meg az őszi málnát, ha évi két szüretet tervezünk?

Ha mind ősszel, mind pedig a következő nyár elején szeretnénk gyümölcsöt szüretelni az őszi málna bokráról, a növény megmetszése már kissé összetettebb feladat. Ahhoz, hogy a metszést helyesen végezzük el, meg kell tudnunk különböztetni az egyéves és a kétéves vesszőket, mivel ezek eltérő metszést igényelnek.

Ahogy említettük, az egyéves vesszők zöldek és ősszel teremnek gyümölcsöt. A következő nyáron ezek a vesszők belépnek a második évükbe. Ekkorra színük sötétebbé válik, könnyen lehámló, szürkés, fás kérgük alakul ki. Ezeknek a vesszőknek a talajhoz közeli, alsó rügyeiből fejlődnek ki nyáron a virágbimbók, majd pedig a gyümölcsök. Ezzel egy időben új vesszők jelennek meg, amelyek a következő nyárig a bokor egyéves vesszőit alkotják.

Amikor beköszönt a tél, ezeket a kétéves vesszőket vágjuk vissza a talaj szintjéig, ügyelve arra, hogy különbséget tegyünk köztük és a zöld egyéves vesszők között. Az egyéves vesszőket a kétéves vesszők visszavágásával egyidejűleg megritkíthatjuk, hogy csak a legmagasabb, legegészségesebb, legerősebb vesszők maradjanak meg.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?