Mikor kell felszedni a tulipán hagymáit?

Mikor kell felszedni a tulipán hagymáit?

Ha egyáltalán fel kell szedni… A kerti tulipánok ápolása lépésről lépésre.

A tulipán tavasszal virágzik, általában március végétől április közepéig. Virágzás után a levelei elsárgulnak, elszáradnak, a növény visszahúzódik. A hagyma következő tavasszal újra kihajt és virágot hoz. De miért kell a hagymákat közben kiszedni a földből?

Nem kell… de lehet

A tulipánhagymák akár a földben is maradhatnak, nem szükséges őket minden évben kiszedni. A talajban pihenő tulipán is kihajt jövő tavasszal. Ugyanakkor a kertészek megfigyelték, hogy a bolygatás nélküli tulipán minden évben egy kicsit kisebb virágot hoz, egy kevéssé gyengébben növekszik, míg végül teljesen elfárad, elöregszik és eltűnik. Ha viszont minden évben felszedjük a hagymákat, akkor szinte örök életet adhatunk a tulipánnnak, jövőre is újult erővel virágzik majd.

felszedni tulipan hagymait 12

Akkor szedjük fel, ha elszáradt a levele

Júliusban fel lehet már szedni a tulipán hagymáit? Valószínűleg nem, inkább augusztusig vagy még tovább várjunk ezzel. De ne a hónapokat nézzük, hanem a tulipán leveleit. A tulipánhagymákat akkor kell felszedni a földből, amikor már elvirágzottak és a növény levelei elszáradtak. Ez általában a nyár végén vagy az ősz elején történik, attól függően, hogy milyen faj vagy fajta a tulipán és milyen volt a nyáron az időjárás.

Amikor a növények levelei elkezdenek sárgulni és hervadni, az általában jó jel arra, hogy eljött az ideje a felszedésnek. Fontos azonban megvárni, hogy a levelek teljesen elszáradjanak, mielőtt kihúzzuk a hagymákat a földből. Így biztosíthatjuk a hagymák megfelelő érését és tárolhatóságát a következő ültetési szezonra. Ha túl korán szedjük fel, gyengébb lesz a hagyma és a jövő évi virág is. A tulipánhagymáknak szükségük van a nyári időszakban a tápanyagok felhalmozására a hagymákban, hogy erejük legyen a következő évi virágzáshoz.

felszedni tulipan hagymait 14

Hogyan kell a tulipán hagymáit felszedni?

A tulipánhagymák felszedése néhány egyszerű lépésből áll. Mindenképp várd meg, amíg a tulipánok levelei teljesen elszáradnak és sárgulni kezdenek. Ez azt jelzi, hogy a hagymák megfelelően érett állapotban vannak a felszedésre.

Válassz ki egy napot, amikor a talaj száraz, mert úgy könnyebb dolgod lesz, illetve a felszedéskori száraz talaj segít elkerülni a hagymák károsodását és a tárolás alatti rothadását is.

Használj egy ásót vagy kerti villát a hagymák kiszedésére, a körülöttük lévő talaj kifordítására. Ilyenkor jól jön, ha még látszanak a levelei, így nem sérted meg a hagymákat.

Óvatosan bánj a hagymákkal, hogy ne sérüljenek az ásótól vagy villától. Ne húzd ki erőszakosan a hagymákat a talajból.

A kiszedett hagymákat válogasd át, a betegeket dobd ki, az egészségeseket tisztítsd meg a földtől és a maguktól is leváló buroklevelektől. Viszont ne vágd le a még zöldes leveleket, mert ezek a hagymák tápanyag-raktárai a következő évre.

A hagymákat hagyd szellős, árnyékos helyen száradni, például egy kartondobozban, vagy felakasztva egy hálóban vagy harisnyában. A jó szellőzés segít elkerülni a rothadást. Szárazon tárolhatod őket papírzacskókban vagy hálókban, szellős helyen, hűvös és sötét helyen, amíg eljön az ültetési időszak.

felszedni tulipan hagymait 13

Mikor jön el a tulipán ültetési időszaka?

Az ültetési időszak a tulipánhagymák esetében általában ősszel van. Magyarországon az ideális időpont az ültetésre általában szeptember-október környéke, de szerencsés, ha október végégi megtörténik, hogy a hagymák még gyökeret tudjanak ereszteni a tél beállta előtt.

Az ültetés előtt fontos, hogy a talaj hőmérséklete lehűljön, hogy a hagymák megfelelően gyökeret tudjanak ereszteni és így készen álljanak a téli pihenésre. A kereskedelemben is az ültetési szezon előtt jelennek meg a szebbnél szebb virágot ígérő hagymák.

A tulipánhagymákat tehát ősszel kell elültetni, mert a hagymáknak szükségük van egy hűvösben töltött pihenőidőszakra, hogy megfelelően fejlődjenek és előkészüljenek a virágzásra. Az ősszel ültetett hagymák a hideg téli hónapok alatt pihennek és gyökeret eresztenek, majd tavasszal virágoznak.

Fontos megjegyezni, hogy a tulipánhagymák természetes ciklusa és az optimális ültetési időszak fajtától függően változhat, ezért érdemes az adott hagymafajtára vonatkozó specifikus útmutatókat követni – már ha rendelkezünk ilyennel. A botanikai tulipánok, amelyek kevésbé látványos virágúak, de a természetben is élő növények, kevésbé igénylik a kertész gondoskodását, mint az óriási, telt virágokat hozó, színpompás fajták.

felszedni tulipan hagymait 15

Ha mégis a földben hagyom a tulipán hagymáit?

Ha a tulipánhagymákat a földben hagyod és nem szeded fel, akkor annak több lehetséges következménye lehet. Leggyakoribb jelenség ilyenkor a gyengébb virágzás. Ha a hagymák a földben maradnak, a növények továbbra is próbálhatnak virágot hozni a következő szezonban, azonban ezek a virágok általában gyengébbek lehetnek, kisebbek vagy nem olyan színpompásak, mint a felszedett és pihentetett hagymák virágai.

A földben hagyott hagymák a megbetegedésnek és rothadásnak is jobban ki vannak téve. A nedves környezet növelheti a betegségek és a rothadás kockázatát.

A földben hagyott hagymák túl is nőhetik magukat. A növények ugyanis továbbra is termelhetnek új hagymákat, sarjakat a régi hagyma körül. Ez idővel sűrűsödést eredményezhet és a növények egymásra feküdve, tolakodva kezdenek el fejlődni, ami gyengébb növekedést és virágzást eredményezhet.

Mi történik, ha túl korán szedem fel a tulipán hagymáit?

Ahogy korábban is láttuk, akkor kell felszedni, amikor már a levelek elszáradtak, de nem korábban. A legjobb időpont, amikor már minden levele száraz, alig látszik a növény, de még megtalálható a kertben. Ha túl korán szeded fel a tulipánhagymákat, az hátrányos következményekkel járhat a növény életére és a tavaszi virágzására.

A tulipánoknak szükségük van minden napra a talajban, ameddig a leveleik fotoszintetizálnak és tápanyagokat halmoznak fel a hagymában. Ha túl korán felszeded őket, akkor a felhalmozási időszak rövidül, és ennek eredményeként a virágok gyengébbek és kisebbek lesznek.

Ha a hagymákat túl korán szeded fel, akkor nem lesz elegendő idejük a teljes érésre és maguk a hagymák is legyengülnek. Így kevésbé maradnak életképesek a következő ültetési szezonra.

Korai felszedéskor, amikor a levelek még nem sárgultak el teljesen, akkor a hagymák még nem fejezték be a tápanyagok visszaszívását a levelekből. Ez növelheti a hagymák rothadásának kockázatát a tárolás során.

Milyen hagymás virágokat kell a tulipánhoz hasonlóan gondozni?

Számos hagymás dísznövény hagymáit kell a tulipánéhoz hasonlóan, a levelek sárgulásához és száradásához igazítani.

felszedni tulipan hagymait 16

A nárcisz (Narcissus) virágai és hagymái is hasonló időben fejlődnek, mint a tulipánok. A nárciszokat általában ősszel, szeptember végén vagy október elején ültetik, és a hagymáikat a virágzás után szedik fel a földből, amikor a levelek elszáradnak.

felszedni tulipan hagymait 17

Az aranyos kerti krókusz (Crocus) kis méretű, színpompás virágokat hozó hagymás növény. A hagymáikat általában ősszel, szeptemberben vagy októberben ültetik, és a felszedésüket is a virágzásuk befejeződéséhez és a leveleik hervadásához igazítják.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR