A csodálatos Rembrandt-tulipánok: mintha egy művész festette volna őket

A csodálatos Rembrandt-tulipánok: mintha egy művész festette volna őket

Ősszel ültessük a hagymákat.

Szemet gyönyörködtető virágfejek: a Rembrandt-tulipánok igazi különlegességet jelentenek a tavaszi virágágyásban. Nevüket Rembrandt von Rijn (1606-1669), Hollandia legnagyobb festője után kapták. Annak ellenére, hogy a piktor sosem vitte vászonra a különleges tulipánokat, mégis róla nevezték el a virágokat. A 17. században ugyanis az egész országban tombolt a tulipánőrület, amely rányomta a bélyegét a kultúrára és a művészetekre egyaránt.

rembrandt tulipanok 03

Ma már Hollandiát tartjuk a tulipánok hazájának, noha eredetileg Törökország és Közép-Ázsia hegyeiből származik a növény. Az első hagymák vélhetően 1593-ban érkeztek Hollandiába, az egzotikus virág pedig hamar nagy népszerűségre tett szert.

Különösen azok a tulipánok tartottak nagy érdeklődésre számot, amelyek több színnel, bizarr színátmenettel, különleges szirmokkal rendelkeztek. 1620 és 1637 között a virághagymák hihetetlen kereskedése folyt, az egész ország valóságos tulipánlázban égett. Rengetegen vásároltak spekulációs céllal hagymákat, abban a reményben, hogy hamar meggazdagodnak. 1637-ben azonban a piac összeomlott, amikor a kínálat meghaladta a keresletet.

rembrandt tulipanok 02

A leghíresebb Rembrandt-tulipán a ‘Semper Augustus‘ volt. Elképesztő áron kelt el egyetlen hagymája, ma egy egész házat vehetnénk az árából.

Azt már kevesebben tudják, hogy ezeket az érdekes színátmeneteket egy vírusfertőzés okozta. Először 1928-ban jelentették, hogy az ún. mozaikvírus felel az egyedi színért és mintázatért.

rembrandt tulipanok 04

De ne aggódjunk, a napjainkban a kereskedelemben kapható Rembrandt-tulipánok mind egészségesek! A nemesítés során ugyanis sikerült olyan lángoló, csíkos, foltos, színátmenetes szirmú fajtákat előállítani, amelyek hasonlóan különlegesek. A tulipánok élénk rózsaszín, lila, piros, bronz, barnás, fehér, sárga színei olyanok, mintha ecsettel lennének ráfestve a virágokra.

A tulipánhagymáknak hűvösre van szükségük, hogy a következő évben gazdagon virágozzanak. Emiatt még a tél beállta előtt el kell őket ültetnünk. Aki október-novemberben tulipánhagymát ültet, az tavasszal már örülhet a virágoknak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR